Sveriges finalmotståndare heter Kanada. Kanadensarna är i sin första OS-final någonsin och har säkrat minst ett silver, vilket är det bästa i sin historia. Nedan går vi igenom Kanada och deras nuvarande status.

Finalen spelas på fredag med matchstart 04:00 svensk tid och sänds på Kanal 5 och Discovery Plus.

Kanadas turnering hittills:

Det kanadensiska landslaget har skrällt sig igenom turneringen genom många. Man har gjort nästan samma resa som Sverige under 2016 genom att slå ut både Brasilien och USA i slutspelet, fast i omvänd ordning. Man vann mot USA i semifinalen vilket var Kanadas första seger mot USA på 20 år.

Kanada – Japan (gruppspel) 1-1
Kanada – Chile (gruppspel) 2-1
Kanada – Storbritannien (gruppspel) 1-1
Kanada – Brasilien (kvartsfinal) 1-0 efter straffar
Kanada – USA (semifinal) 1-0

Största meriter:

Kanada har två OS-brons på CV:et då man tog hem tredjeplatsen både 2012 i London och 2016 i Rio de Janeiro. Man var med första gången i OS 2008 och har varit med i samtliga turneringar sedan dess. Kanada har även en fjärdeplats i VM 2003 som bästa placering i ett världsmästerskap efter att man blev utslagna av Sverige i semifinal, vilket många säkert minns. Kanada har även vunnit de nordamerikanska mästerskapen vid två tillfällen.

Förbundskapten:

Bev Priestman heter den förbundskapten som lett Kanada till OS-final i Tokyo. Priestman är född och uppvuxen i England men har spenderat en stor del av sin ledarkarriär i Kanada. År 2013 tog hon sitt första förbundskaptensjobb för Kanadas U17-lag innan hon blev förbundskapten för U20 några år senare. 2018 flyttade hon till England för att bli förbundskapten för det engelska U17-landslaget samtidigt som hon var assisterande tränare till det engelska A-landslagets förbundskapten Phil Neville.

Kanada rekryterade sedan Bev Priestman som förbundskapten i oktober 2020 och sedan dess har hon styrt skutan. Och vilken succé det har blivit för britten och hennes Kanada i denna OS-turnering.

Stjärnor att hålla koll på:

Om man säger Christine Sinclair inom världsfotbollen så vet nog de flesta vem det är. Över 300 landskamper och 187 mål för sitt Kanada, vilket är makalösa siffror. 38-åringen har varit med väldigt länge och är fortfarande lagkapten och den stora stjärnan. Hon kanske inte är den snabbaste eller bästa spelaren för Kanada 2021, men ack så viktig.

I övrigt så har Kanada ganska många kompetenta fotbollsspelare. Jessie Fleming är framtiden och en spelare som kommer att bli viktig för Kanada i finalen, Janine Beckie en annan.