Foto: Bildbyrån

På fredag så är det dags för Sverige att fortsätta med att imponera i de Olympiska Spelen när man tar sig an Japan i kvartsfinal. Vi går igenom fredagens kvartsfinalmotståndare nedan.

Sveriges kvartsfinal mot Japan spelas på fredag den 30 juli med matchstart 12:00. Matchen går att se på Kanal 5 eller på Discovery Plus.

Japans turnering hittills:

Japan avslutade Grupp E med fyra poäng efter att man spelade oavgjort mot Kanada i premiärmatchen för att sedan förlora mot Storbritannien i den andra gruppspelsmatchen. I den sista och tredje matchen vann Japan med uddamålet mot Chile och kunde säkra tredjeplatsen i gruppen och därmed avancemang som en av två bästa grupptreor i OS. De har inte övertygat på något sätt, men heller inte visat några svaghetstecken. Att förlora mot Storbritannien och Ellen White är inget fiasko på något sätt och 1-1 mot Kanada är ett resultat som många landslag har nått genom åren.

Japan – Kanada 1-1
Japan – Storbritannien 0-1
Japan – Chile 1-0

Största meriter:

Japan var ett av de mest fruktade länderna under 2010-talet och ett av de mest framgångsrika på världsscenen. Under VM i Tyskland 2011 så vann man sitt första VM-guld någonsin. Fyra år senare så knep man VM-silvret i Kanada.

De som kan sin OS-historia vet också att Japan fick med sig ett OS-silver från London 2012 efter finalförlust mot USA. Den senaste stora framgången för Japan kom 2018 när man vann de Asiatiska mästerskapen.

Med meritlistan ovan så är det en kvartsfinalmotståndare som kan skrämma Sverige rejält. De är placerade som nummer 10 på världsrankingen.

Förbundskapten:

Asako Takakura är förbundskapten för detta japanska landslag. Hon har själv en gedigen karriär bakom sig som spelare för Japan när hon uppnådde 79 landskamper som spelare mellan 1984 och 1999. Men idag är hon förbundskapten för värdnationen i OS. Hon tillträdde 2016 och blev då den första kvinnan att tillträda som förbundskapten för det japanska landslaget. Sedan dess har hon tagit Japan till guld i de Asiatiska mästerskapen för andra gången i landets historia.

Stjärnor att hålla koll på:

De som minns Japans framgångar under 2010-talet minns också den stora stjärnan Homare Sawa. Legendaren spelar inte kvar i det japanska landslaget men det finns andra spelare att se upp med. Arsenal-anfallaren Mina Iwabuchi var med och vann VM-guldet 2011, då som 18-åring. Tillsammans med mittbacksgeneralen och lagkaptenen Saki Kumagai är de ensamma kvar från guldlaget 2011.

Just Iwabuchi och Kumagai är nyckelspelare i detta Japan. Iwabuchi är det stora hotet framåt och Kumagai är den stabila ledaren bakåt. Håll även ögonen på de två damallsvenska spelarna Hoyoka Hayashi (AIK) och Yuka Momiki (Linköping) tillsammans med flera andra tekniska spelare från den inhemska ligan i Japan.