Foto: Bildbyrån

Sveriges motståndare i OS-semifinalen heter Australien. Australiensarna gör OS-historia genom att ha tagit sig till semifinal, dit man burits av storstjärnan Sam Kerr och svensken Tony Gustavsson bland annat.

Australiens turnering hittills:

Australien tog sig vidare som grupptrea från Sveriges grupp efter tre spelade matcher. Man tog fyra poäng i gruppen, vilket var lika många som USA, men med en sämre målskillnad. I kvartsfinalen skrällde Australien mot Storbritannien och vann med 4-3 till slut efter två mål i förlängningen.

Australien – Nya Zeeland (gruppspel) 2-1
Australien – Sverige (gruppspel) 2-4
Australien – USA (gruppspel) 0-0
Australien – Storbritannien (kvartsfinal) 4-3 efter förlängning

Största meriter:

Australien har nått kvartsfinal i VM tre gånger, vilket är bland deras allra största meriter. Australiensarna har också vunnit de Asiatiska Mästerskapen vid ett tillfälle 2010 samtidigt som man har vunnit de Oceaniska Mästerskapen tre gånger, där man nu inte tävlar längre.

Förbundskapten:

Australien har en svensk förbundskapten i Tony Gustavsson. Han blev ett namn i svensk fotboll när han tog över Hammarby på herrsidan 2006. Sedan dess har han hunnit med att vara klubblagstränare i Tyresö FF under deras storsatsning för några år sedan samt två vändor som assisterande tränare i USA:s framgångsrika damlandslag. Tony Gustavsson vände hem till Sverige 2019 och GIF Sundsvall innan han sedan tog steget tillbaka till Hammarby som hjälptränare. Men sejouren där blev kort när Australien ringde och behövde en ny förbundskapten till de Olympiska Spelen. Gustavsson har varit förbundskapten sedan september 2020 och har fått ett uppsving med sitt Australien.

Stjärnor att hålla koll på:

Det finns en väldigt stor stjärna i Australien som heter Sam Kerr. Chelsea-anfallaren är en av världens absolut bästa spelare och inte minst målskyttar. Hon gjorde två mål senast Sverige mötte Australien men missade också sitt hattrick när hon bommade en straff mot Hedvig Lindahl. Men Sam Kerr har burit Australien på sina axlar och kommer att fortsätta göra så, så länge turneringen lider.

En annan spelare att hålla ögonen på för svensk del är Caitlin Foord, som till vardags spelar i Arsenal i den engelska ligan. Australien har annars ett lag fyllt av lagspelare och kompetenta spelare som har tagit sig till OS-semifinal.