Nederländerna är tillsammans med Senegal klara för åttondelsfinal i VM 2022. Detta efter seger mot Qatar med 2-0 där Cody Gakpo gjorde sitt tredje mål i turneringen för att hjälpa Holland till förstaplatsen i gruppen. Parallellt vann Senegal mot Ecuador med 2-1 och tog andraplatsen i gruppen. Ecuador är därmed utslaget ur VM.

Under tisdagen inleddes denna nya VM-vecka där den tredje och avslutande gruppspelsomgången ska spelas, för att avgöra vilka som ska få fortsätta spela om medaljer i mästerskapet. Först ut var Grupp A med dubbla matcher med avspark 16:00 svensk tid.

Senegal och Ecuador drabbades samman parallellt med värdnationen Qatar och Nederländerna. För qatarierna var drömmen om åttondelsfinal redan borta medan Nederländerna behövde en poäng för att ta sig till åttondelsfinal. Ecuador och Senegals drabbning skulle bli helt avgörande i kampen om åttondelsfinalerna. Ecuador hade pole position länderna emellan med sina fyra poäng och ett kryss skulle räcka för vidare avancemang.

Nederländerna vs Qatar

Nederländerna tog tidigt kontrollen i sin match mot Qatar. I den 27:e matchminuten kom 1-0 för de orangea efter mål av PSV-stjärnan Cody Gakpo. 23-åringens tredje mål i turneringen. Gakpos mål var den första halvlekens enda och Nederländerna hade goda förutsättningar efter 45 minuter. I och med ledningen och resultatet i parallellmatchen var Nederländerna klara gruppetta till åttondelsfinal efter första halvlek.

I den andra halvleken spädde Nederländerna på sin ledning när Frenkie de Jong utökade till 2-0 efter bara fem minuter och den nederländska platsen i åttondelsfinal kändes stenklar. Nederländerna gjorde ett tredje mål som blev bortdömt efter VAR-granskning efter drygt 70 minuter.

Nederländerna behövde ingen hjälp från VAR-rummet för att säkra avancemang till åttondelsfinal. Det klarade man gott på egen hand. Segern skrevs till slut till 2-0 och Nederländerna är klara för åttondelsfinal som gruppetta. I åttondelsfinal ställs Nederländerna mot tvåan i Grupp B, något som avgörs ikväll.

Senegal vs Ecuador

Matchen mellan de två fysiska lagen var väldigt jämn. I den 40:e matchminuten pekade domaren på straffpunkten när Senegals Ismaila Sarr stoppades i det ecuadorianska straffområdet, något som kunde bryta det mållösa läget i matchen. Sarr själv tog hand om straffsparken och var kylig när han placerade in 1-0 för Senegal. Ett mål som stod sig till halvtidsvilan.

Efter 45 spelade minuter var just Senegal i åttondelsfinal i och med sin ledning i matchen. Senegaleserna var helt klart det bättre laget i första halvlek.

I den andra halvleken behövde Ecuador hitta på något offensivt för att ta sig tillbaka in i matchen. Ett starkt vapen för Ecuador under de senaste åren har varit fasta situationer, något man utnyttjade för att kvittera matchen. En hörna från höger nickades slutligen ned till Moises Caicedo som påpassligt stod på bortre stolpen och kvitterade till 1-1. I och med detta var Ecuador i VM-åttondelsfinal efter drygt 68 spelade minuter. Men den ecuadorianska glädjen skulle bli kortvarig. Bara en (!) minut efter Ecuadors kvittering fick Senegal en lång frispark där lagkaptenen Kalidou Koulibaly blev sist på bollen till 2-1 för Senegal. Hektiska minuter i matchen där nu Senegal hade platsen i åttondelsfinalerna.

Ecuador hade 20 minuter på sig att hitta en kvittering plus sex tilläggsminuter. Men ecuadorianerna såg något tröttkörda ut och var i ärlighetens namn aldrig nära. Kvittering skulle innebära åttondelsfinal för Ecuador men så blev inte fallet. Senegal vann måstematchen med 2-1 och tog andraplatsen i Grupp A bakom Nederländerna. Senegal möter vinnaren av Grupp B i åttondelsfinal, något som avgörs ikväll.

Sluttabellen i Grupp A:

  1. Nederländerna, 7p
  2. Senegal, 6p
  3. Ecuador, 4p
  4. Qatar, 0p

Se alla tabeller i VM 2022 här.


Borussia Dortmund - Real Madrid