Under åren som gått har Sverige deltagit i flera utav världsmästerskapen som arrangerats. En del gånger har man gått hela vägen till kampen om medaljerna, medans det i andra fall har tagit slut redan i gruppspelet eller det föreliggande kvalet. Här hittar du en summering utav Sveriges prestationer i de tidigare världsmästerskapen i fotboll för herrar.

VM 1930 i Uruguay
Den första upplagan utav mästerskapet, som Sverige bojkottade för att det inte gick i Europa. I den här upplagan utav turneringen fanns det inget föreliggande kval, utan de lag som ville vara med fick det.

VM 1934 i Italien
Sverige gör sin första VM-turnering och besegrar överraskande Argentina med 3-2 i den inledande matchen. I kvartsfinalen tog det däremot tyvärr stopp mot Tyskland som vinner med 2-1.

VM 1938 i Frankrike
Sverige var revanschsuget efter OS två år tidigare då Japan slog ut Sverige. Under andra världskrigets upptrappning och en sydamerikansk bojkott kunde Sverige avancera till semifinal efter 8-0 mot Kuba. I semin blev dock Ungern för svåra och i bronsmatchen föll Sverige med 4-2 mot Brasilien.

VM 1950 i Brasilien
Sverige hade sedan det senaste VM:et fostrat fram många duktiga spelare till storklubbarna i Europa. Men eftersom svenska förbundet inte tillät utlandsproffsen i VM-laget var det istället spelarna ifrån de inhemska klubbarna som var de största svenska stjärnorna. Turneringen inleddes med ett gruppspel där Sverige spelade lika mot Paraguay med 2-2 samt vann över Italien med 3-2. Detta tog dem till en seger i sin grupp och ett slutspel. Här blev det en 7-1 förlust mot Brasilien, 3-2 förlust mot Uruguay samt en 3-1 seger mot Spanien som slutligen gav laget ett VM-brons.

VM 1954 i Schweiz
Eftersom förbundet höll fast vid att inga utlandsproffs fick representera landslaget och då alla stora svenska spelare höll till ute i Europa så lyckades Sverige inte ens kvala in till turneringen. Man mötte i kvalet Belgien och Finland, där man endast vann en utav de 4 kvalmatcherna.

VM 1958 i Sverige
Detta var Sveriges bästa VM-turnering någonsin och som även spelades på hemmaplan. Laget ställdes upp utefter 2-3-2-3 och nu fick även proffsen vara med, vilket gjorde en stor skillnad för laget. Ur gruppspelet gick man som segrare efter 3-0 mot Mexiko, 2-1 mot Ungern samt 0-0 mot Wales. I kvartsfinalen besegrade man Sovjetunionen med 2-0 och i semifinalen besegrades Tyskland med 3-1. Brasilien, med 17-årige Pelé och Garrincha på topp, blev sedan för svåra att besegra i finalen och Sverige fick nöja sig med ett silver.

VM 1962 i Chile
Då de flesta stora stjärnorna avslutat sin landslagskarriär lyckades Sverige inte kvala in. Man kvalade med Schweiz och Belgien i sin grupp och när samtliga matcher var spelade hamnade Sverige och Schweiz på lika många poäng. detta ledde till att lagen möttes i en ny och direkt avgörande match, som tog Schweiz till VM. Hade man sett det hela enligt dagens upplägg där målskillnaden avgör hade det däremot varit Sverige som tagit VM-platsen.

VM 1966 i England
Inte heller här lyckades Sverige kvala in. Man kvalade i samma grupp som Västtyskland och Cypern där man efter två segrar, båda mot det senare laget, kom tvåa i gruppen.

VM 1970 i Mexiko
laget kvalificerade sig till turneringen, där man hamnar i samma grupp som Italien, Uruguay och Israel. Sverige hade fått nya profiler som Ronnie Hellström, Björn Nordqvist och Ove Kindvall. Tyvärr räckte det inte till avancemang från gruppen, där man slutar på en tredjeplats.

VM 1974 i Västtyskland
Sverige var på väg att bygga ihop ett nytt storlag. Ronnie Hellström var superb i målet och blev utsedd till turneringens bäste målvakt. En ung Ralf Edström hade också slagit igenom och var tongivande. Man kommer tvåa i sin grupp där man spelat mållösa matcher mot både Bulgarien och Nederländerna, samt en 3-0 vinst mot Uruguay.I den andra gruppspelsomgången kommer man slutligen trea och missar match om medaljerna.

VM 1978 i Argentina
Trots att flera svenska legender som Ralf Edström, Björn Nordqvist, Bosse Larsson, Ronnie Hellström och Torbjörn Nilsson ingick i laget gjorde Sverige ett mycket svagt VM. Man kom sist i sin grupp efter förluster mot Österrike och Spanien samt ett oavgjort möte med Brasilien.

VM 1982 i Spanien
Sverige lyckades inte kvala in till mästerskapet, då man hamnar trea i sin kvalgrupp, endast en poäng ifrån en VM-plats. I kvalet blir det vinst i tre utav åtta spelade matcher.

VM 1986 i Mexiko
Sverige lyckades inte kvala in detta år heller. Åter igen kommer man trea i sin kvalgrupp med ynka en poäng mindre än Portugal som tillsammans med Västtyskland går till VM. Under kvalet vinner man fyra utav sina åtta matcher.

VM 1990 i Italien
Turneringen som alla svenskar vill glömma. Sverige var andrahandsfavorit bakom Brasilien i gruppen som även innehöll Costa Rica och Skottland, men efter 1-2 mot samtliga tre lag var det bara att bege sig hemåt igen som gruppens sämsta lag.

VM 1994 i USA
Året som den nya generationens fotbollsfans aldrig kommer att glömma. Det svenska landslaget bestod inte av några stjärnor, men många växte under turneringens gång. Efter oavgjort mot Brasilien och Kamerun samt seger över Ryssland kom man tvåa i sin grupp och fick möta Saudiarabien
i åttondelsfinalen. Trots enorm hetta visade Kennet Andersson kyla då han med två välplacerade långskott sköt Sverige vidare med en 3-1 vinst. Kvartsfinalen mot Rumänien blev sedan matchen med stort M. Först Brolins fräcka frisparksmål, sedan kvitteringen, underläge
och Schwarz utvisning. Det var många som hade gett upp då. Men Roland Nilssons långboll upp mot Kennet Andersson i slutsekunderna blev avgörande och tog matchen till straffar efter 2-2. Under straffräddningen klev Thomas Ravelli fram och blev hjälte med hela svenska folket. I semin väntade Brasilien. Sverige gjorde en svag första halvlek. Men i andra stod de emot bra, men motståndet blev för övermäktigt och man förlorade matchen med 0-1. I bronsmatchen utklassade sedan Sverige Bulgarien med 4-0 och VM-laget blev ”Bronshjältarna” som firades kungligt när de återvände hem.

VM 1998 i Frankrike
Sverige misslyckades med att kvala in. Åter igen kom man trea i sin grupp där man samlade på sig 21 poäng i de 10 kvalmatcherna. Motståndet i gruppen bestod utav Österrike, Skottland, Lettland, Estland och Vitryssland, där de två förstnämnda tog sig till VM.

VM 2002 i Japan och Sydkorea
Sverige med en helt ny inarbetad generation gjorde en mycket bra turnering. Laget vann överraskande dödens grupp före lag som England, Argentina och Nigeria. Detta trots att man endast vann ett utav sina gruppspelsmöten. I åttondelsfinalen tog det dock stopp mot Senegal efter ett avgörande i förlängningen. Några minuter tidigare hade Anders Svensson träffat stolpen.

VM 2006 i Tyskland
Turneringen blev främst ihågkommen för den stora publikfest som det blev för de svenska fansen. Tusentals supportrar hade åkt ned till Tyskland för att heja fram de gulblåa. Men det höll på att bli ett antiklimax. Först 0-0 mot lilla Trinidad & Tobago och sedan mållöst till den 89:e minuten mot Paraguay. Då klev Fredrik Ljungberg fram och nickade in bollen i mål. Sedan blev det 2-2 mot England och Sverige var klart för åttondelsfinal som grupptvåa. Där väntade värdnationen Tyskland, men tyvärr avgjordes matchen alltför snabbt. Efter en kvart hade Podolski gjort två mål och Teddy Lucic hade blivit utvisad. Sverige kunde aldrig resa sig utan fick istället åka hem.

VM 2010 i Sydafrika
Sverige misslyckades med att kvala in till turneringen som var den första att spelas på afrikansk mark. I sin kvalgrupp mötte man Danmark, Portugal, Ungern, Albanien och Malta, där man bland annat spelade två oavgjorda möten med Portugal. Dock fattades det en ynka poäng för att man skulle placera sin som grupptvåa och gå en ny chans i play-offen.

VM 2014 i Brasilien
Som tvåa i sin kvalgrupp gick Sverige vidare till play-off spel för att göra upp om en plats i VM. Motståndet här blev Portugal och mötet började med en bortamatch som man förlorade med 0-1 efter att Christiano Ronaldo gjorde matchens enda mål. Hemmamötet förlorade man med 3-2 och resan mot VM var över. Du kan läsa mer om mästerskapet i sin helhet via länken ovan.

VM 2018 i Ryssland
Även den här gången tog sig det svenska landslaget vidare till en VM-playoff och precis som sist blev det ett mycket tufft motstånd som väntade här. Det italienska landslaget tippades enligt många vinna dubbelmötet och VM-platsen, men genom en 1-0 seger på Friends Arena samt ett mållöst möte på San Siro kunde Sverige ta sig till sitt första VM på 12 år. Här lottades man in i samma grupp som Mexiko, Tyskland och Sydkorea, där man vann inledningsmatchen mot det asiatiska laget med 1-0. Matchen mot Tyskland förlorade man sedan med 1-2 och det avslutande mötet med Mexiko var direkt avgörande för avancemanget. Här gav laget allt de hade och kunde sätta hela tre bollar i mål och ta såväl sig som sina motståndare till slutspel. I åttondelen fick man ta sig an Schweiz som man besegrade med 1-0. I kvarten väntade sedan England som kunde slå ut de blågula med 2-0.

VM 2022 i Qatar
Det svenska landslaget var mycket nära att kvalificera sig till turneringen, men föll i den direkt avgörande playoff-finalen mot Polen. Dessförinnan hade laget spelat åtta matcher i sin kvalgrupp, där man slutade på en andraplats. Detta tog herrarna till playoff-spel, där man inledningsvis besegrade Kroatien på Friends Arena. Ursprungligen skulle Polen ha gjort upp om platsen i playoff-finalen mot Ryssland, men då laget diskvalificerades i och med invasionen av Ukraina tilldelades Polen sin plats automatiskt, något som kritiserades av en del då Sverige fick gå in i mötet med en match i ryggen.