Foto: Bildbyrån

Ikväll (fredag) så lottas grupperna till Qatar-VM där 32 länder ska placeras in i åtta grupper. Nedan ger vi den info som behövs inför kvällens lottning.

Sverige missade som bekant det stora världsmästerskapet i Qatar senare i höst. Mästerskapet sparkas igång den 21 november och pågår till och med den 18 december, veckan innan jul alltså. Mästerskapet blir speciellt på flera sätt, inte minst på grund av att stora fotbollsmästerskap brukar spelas på sommaren. Men i och med Sveriges icke-avancemang till VM så kommer den svenska fotbollspubliken att få se mästerskapet med helt neutrala ögon (möjligen).

Nästa stora steg mot VM blir att lotta grupperna. Detta sker fredagen den 1 april då 32 lag ska lottas in i åtta olika grupper utifrån sin seedning. Lottningen startar 18:00.

Att 32 länder ska lottas in i grupper är en mindre överdrift. 29 av 32 lag är som bekant kvalificerade i väntan på att ytterligare tre länder ska tillkomma i juni månad. Då spelas nämligen playoff-matcherna färdigt, förhoppningsvis. Ukraina och Skottland ska spela playoff-semifinal i Europa-kvalet för att sedan möta Wales i en playoff-final. Vinnaren där går sedan till VM. Oavsett så hamnar de i pott 4 till kvällens lottning.

Sedan ska två länder från det interkontinentala playoff-spelet gå till VM. Interkontinentala playoff-spelet innehåller fyra länder från olika världsdelar. Först och främst så ska Asien skicka vidare ett land till det interkontinentala spelet då Australien och Förenade Arabemiraten möts den 7 juni. Vinnaren där går sedan till playoff-spelet där sydamerikanska Peru väntar i en av två playoff-finaler.

I den andra playoff-finalen i det interkontinentala spelet så finns Nya Zeeland från Oceanien och Costa Rica som representerar CONCACAF (Nordamerika, Centralamerika och Karibien). Vinnaren mellan Costa Rica och Nya Zeeland kommer att gå till VM. De interkontinentala playoff-finalerna spelas den 13 eller 14 juni och spelas i en match för att avgöra vilka som kniper VM-biljetten.

När lottas grupperna till VM 2022?

Grupperna till Qatar-VM kommer att lottas den 1 april 2022. Sändningen för spektaklet startar 18:00 svensk tid (19:00 lokal tid i Qatar).

Var sänds VM-lottningen?

Lottningen till VM går att se på C More med sändningsstart 18:00.

Hur lottas grupperna till VM?

32 länder (29 klara) kommer att delas upp i åtta olika grupper med fyra lag i varje grupp. Länderna lottas ut utifrån seedningsgrupper (se nedan). Detta innebär att länder från samma seedningsgrupp inte kan hamna i samma grupp till VM-slutspelet i november och december. Exempel: Qatar som värdland kan inte hamna i samma grupp som Brasilien då båda länderna tillhör ”pott 1” bland seedningsgrupperna.

Qatar kommer att dras först i lottningen och placeras i Grupp A som lag 1. De återstående sju toppseedade lagen dras sedan som de primära lagen i grupperna B till H. Sedan går man igenom pott 2-4 och placerar ut lagen i varje grupp.
FIFA:s allmänna princip är att endast ha ett lag från varje kvalificeringsregion i en enda grupp. Det gör att Brasilien inte kan paras ihop med Ecuador (båda från Sydamerika) till exempel. Principen gäller dock inte UEFA:s lag, alltså länder från Europa.
Varje grupp måste ha minst ett europeiskt land, men kan inte ha fler än två. Med 13 platser reserverade för europeiska lag betyder det att fem av de åtta grupperna kommer att ha två lag från Europa.

Seedningsgrupper till VM-lottningen

Pott 1:
Qatar (värdland)
Brasilien
Belgien
England
Frankrike
Argentina
Spanien
Portugal

Pott 2:
Mexiko
Nederländerna
Danmark
Tyskland
Uruguay
Schweiz
USA
Kroatien

Pott 3:
Senegal
Iran
Japan
Marocko
Serbien
Polen
Tunisien
Sydkorea

Pott 4:
Kamerun
Kanada
Ecuador
Saudiarabien
Ghana
Vinnaren i europeiska playoff (Ukraina/Skottland/Wales)
Vinnare i interkontinentala playoff*
Vinnare i interkontinentala playoff*

* Interkontinentala playoff innehåller fyra länder från olika världsdelar. Australien eller Förenade Arabemiraten kommer att möta Peru i sin playoff-match. Vinnaren där tar sig sedan till VM. I den andra matchen så möts Costa Rica och Nya Zeeland om en VM-plats.


Borussia Dortmund - Real Madrid