I nästa vecka börjar det hetta till på riktigt när gruppspelet ska avrundas. Redan nu går det att spekulera kring vilka lag som tros avancera till slutspelet, samt se vilka scenarion som behöver ske för att lagen ska sluta i tabellens topp. Här hittar du en summering av läget i grupp A och B inför den sista gruppspelsomgången i Fotbolls VM 2022.

Grupp A

Efter gårdagens matcher så står värdnationen Qatar fortfarande utan några poäng och lagens möjligheter att avancera till ett slutspel är helt borta. Om laget skulle lyckas vinna över Nederländerna i den sista matchen så skulle detta behöva ske med stora siffror för att kunna passera Senegal i tabellen. Men samtidigt är det omöjligt att ta sig in i topp två som är vad som krävs för att nå åttondelsfinal. Detta är blott andra gången genom åren som VM-resan tar slut såhär pass tidigt för värdnationen.

Såväl Nederländerna och Ecuador har fått med sig fyra poäng och har även båda +2 i målskillnad. Detta går att jämföra med Senegal som har tre poäng och +0 i målskillnad.

Den mest intressanta matchen i gruppens sista omgång är därmed den mellan Ecuador och Senegal. Går ett av lagen vinnande ur kampen så är det laget klara för åttondelsfinal. Om mötet slutar oavgjort så kan Ecuador se sig klara för slutspel, oavsett hur det går för Nederländerna i matchen mot Qatar.

Detta krävs för att Nederländerna ska vinna gruppen: Vinst mot Qatar samtidigt som Ecuador vinner med mindre siffror mot Senegal, alternativt att Ecuador tappar poäng mot Senegal.

Detta krävs för att Ecuador ska vinna gruppen: Vinst mot Senegal samtidigt som Nederländerna vinner med mindre siffror mot Qatar, alternativt att Nederländerna tappar poäng mot Qatar.

Detta krävs för att Senegal ska vinna gruppen: Vinst mot Ecuador samtidigt som Nederländerna tappar poäng mot Qatar.

Kommande matcher i grupp A

  • Tisdag 29 november kl. 16:00 Ecuador-Senegal (Khalifa International Stadium)
  • Tisdag 29 november kl. 16:00 Nederländerna-Qatar (Al Bayt Stadium)

Grupp B

När fredagens möten var avklarade stod det klart att Wales går in i den sista omgången med en poäng på tavlan. Iran klättrade i sin tur upp från en jumboplacering och in i tabellens mitt-skikt. Där fick laget dessutom stanna kvar då det efterföljande mötet mellan England och USA slutade mållöst.

Inför den sista omgången är det således mycket tajt i tabellen. England toppar med fyra poäng, tätt följt av Iran med tre poäng, USA med två poäng och Wales med en poäng. Minsta lilla misstag kan flytta laget från en slutspelsplats till en VM-exit.

Den match i gruppens sista omgång som på förhand lockat störst intresse är derbyt mellan England och Wales. England ses som självklara vinnare av detta möte, vilket skulle skicka laget direkt till gruppseger. Skulle dock laget gå förlorande ur mötet kliver Wales upp på lika många poäng och har vid ett oavgjort resultat mellan Iran och USA en chans att nå åttondelsfinal. Då är det målskillnaden som avgör det hela där Wales endast kan räddas av en riktigt storseger.

Detta krävs för att England ska vinna gruppen: Vinst mot Wales, alternativt oavgjort mot Wales samtidigt som Iran tappar poäng mot USA. Dock får inte USA vinna med mer än fyra mål.

Detta krävs för att Iran ska vinna gruppen: Vinst mot USA samtidigt som England tappar poäng mot Wales, alternativt oavgjort mot USA samtidigt som England förlorar stort mot Wales.

Detta krävs för att USA ska vinna gruppen: Vinst mot Iran samtidigt som England förlorar mot Wales, alternativt att England spelar oavgjort samtidigt som USA vinner med minst fyra mål.

Detta krävs för att Wales ska vinna gruppen: Vinst med minst sju mål mot England samtidigt som Iran spelar oavgjort mot USA.

Kommande matcher i grupp B

  • Tisdag 29 november kl. 20:00 Wales-England (Ahmad bin Ali Stadium)
  • Tisdag 29 november kl. 20:00 Iran-USA (Al Thumama Stadium)

Borussia Dortmund - Real Madrid