Parallellt med slutspelet i damernas Nations League, där Spanien och Tyskland kunde kvalificera sig till sommarens Olympiska fotbollsturnering i Frankrike, har ytterligare två länder lyckts säkra sina platser i det nästkommande mästerskapet genom det asiatiska OS-kvalet.

Fyra nationer hade kvalificerat sig till den sista kvalrundan, där playoffmöten på ländernas hemmaplan var vad som avgjorde det hela.

Under lördagen kunde publiken på Milliy Stadium i Uzbekistan avnjuta ett möte mellan hemmanationens landslag och de australienska damerna. Matchen var länge mållös men under den sista kvarten kunde Australien få till tre snabba mål som ändrade ställningen.

Samtidigt tog sig Nordkorea an Japan, dock inte på sin egen hemmaplan. Istället hölls matchen på den stora arenan Prince Abdullah Al-Faisal Sports City i Saudiarabien, en mållös match som enligt officiella siffror endast hade 100 åskådare på läktarna.

Fyra dagar senare var det dags för returerna där Australien gick in med det största försprånget. Matchen i Melbourne bjöd på en högre stämning då en publik på 54 000 personer hade tagit sig till Docklands Stadium. Redan i den första minuten spräcktes nollan genom ett uzbekistanskt självmål och därefter var det Australien som totalt dominerade. Matchen slutade 10-0 och Australien kunde därmed enkelt säkra sitt tredje raka OS.

Även Japans hemmamöte resulterade i en stor publik i Tokyo där Hana Takahashi inledde målskyttet för Japan. Med en kvart kvar av matchen kunde Aoba Fujino utöka i matchen som slutade 2-1. Japans damer får nu se fram emot sitt sjätte OS där det förhoppningsvis går lite bättre än vid den senaste turneringen som hölls på hemmaplan. Där blev det uttåg i kvartsfinal mot Sverige vilket är en svag insats i jämförelse med lagets tidigare prestationer.