På förhand var det nog inte många som trodde att Japan skulle ha någon chans mot Spanien i den sista gruppspels omgången. Speciellt inte när Alvaro Morata tidigt även gjorde 1-0 i matchen till Spanien. Men japanerna ville annat och vände matchen till 2-1. Japan blev därmed gruppsegrare i grupp E, skickade ut Tyskland ur mästerskapet och slog samtidigt ett VM-rekord i matchen mot Spanien.  

Rekordet som Japan slog i matchen mot Spanien handlar om att Japan är det lag med lägst bollinnehav som någonsin vunnit en VM-match. Sedan VM-1966 när man började föra statistik över hur mycket bollinnehav lagen har i VM så har ingen lag som vunnit en VM-match haft så lågt bollinnehav som Japan hade i matchen mot Spanien. Japans totala bollinnehav mättes till 17.7%.

Japan slog därmed det tidigare rekordet vad gäller lägst bollinnehav. I den första halvleken så slog till exempel de spanska spelarna Pau Torres och Rodri fler passningar än hela det japanska laget. Pau Torres noterades för 109 passningar i första halvlek, Rodri för 115 och hela det japanska laget stod tillsammans för 89 passningar.

Japan vann även matchen mot ett mål som blivit väldigt omdiskuterat om bollen verkligen var inne eller ute, ett mål som gjorde att Japan vann matchen med 2-1 och samtidigt såg till att Tyskland missade avancemang till slutspelet.

Japan är i och med segern mot Spanien även den tredje nationen någonsin efter Brasilien i VM 1934 och Tyskland i VM 1970 att ligga under i två raka gruppspelsmatcher i halvtid och sedan vinna sina matcher.

Japans seger mot Spanien innebär även att man vinner sin grupp, senaste detta hände var 2002 när VM spelades i Japan/Sydkorea. Japan kommer därmed att ställas mot Kroatien i åttondelsfinal.