Kanada skrällde rejält när man slog ut rivalen USA i OS-semifinalen. Kanadas Jessie Fleming blev matchens enda målskytt efter en straff och skickade därmed Kanada till OS-final och USA till match om bronset.

Kanada och USA möttes i ett nordamerikanskt derby när den första av två OS-semifinaler spelades under måndagen. Vinnaren skulle ställas mot Sverige i Australien i final och förloraren skulle få spela om bronset.

Den första halvleken var inte något vidare från något av lagen. Det skapades inte några farliga chanser men det var Kanada som var det lag som hade taktpinne under de inledande 45 minuterna. Den stora händelsen under första halvlek var att USA:s givne förstemålvakt Alyssa Naeher fick utgå skadad och ersattes av Adrianna Franch. Men den första halvleken slutade mållös.

USA tog över en aning i den andra halvleken och skapade ett par farliga chanser mot det kanadensiska målet. Ledningsmålet skulle dock komma från Kanadas sida. Efter att en kanadensisk spelare blivit fälld i straffområdet pekade domaren på straffpunkten efter VAR-granskning. Från elva meter steg Chelseastjärnan Jessie Fleming och skickade in 1-0 för Kanada. Målet kom med 15 minuter kvar av matchen och satte rejäl press på USA.

Amerikanskorna försökte med en kvittering men fick aldrig hål på Kanada, trots någon ribbträff och ett par fina målvaktsräddningar. Kanada besegrar USA och är klara för OS-final för första gången någonsin. Kanada har aldrig någonsin spelat en OS-final eller VM-final i historien. USA ställs mot förloraren av Australien och Sverige i bronsmatch på torsdag. För Kanadas del väntar final på fredag 04:00, svensk tid. Segern innebar Kanadas första mot USA på 20 år, en vinst som inte kunde komma i ett bättre läge.