Foto: Bildbyrån

Idag lottade FIFA gruppspelen till sommarens olympiska spel. Lottningen skedde både på herr och damsidan. För svensk del så är det damlandslaget som kommer att delta i OS i Tokyo. De svenska damerna lottades i samma grupp som bland annat USA vilket kommer bli gruppens svåraste match. De två andra nationerna i gruppen blev Australien som tränas av svenske Tony Gustafsson och Nya Zeeland. I damernas OS-turnering så går de två bästa lagen från varje grupp vidare samt de två bästa grupptreorna. 

OS-turneringen i fotboll kommer inte enbart att spelas i Tokyo där resten av sommarens OS turnering kommer att avgöras. Fotbollen kommer istället att avgöras på sju olika arenor runt om i Japan. Städerna där fotbollen kommer att avgöras är; Tokyo, Chofu, Saitama, Yokohoma, Kashima, Rifu.

Fotbollsturneringen i sommarens OS kommer att avgöras mellan 21 juli och 7 augusti.

OS-turneringen är utformad lite olika på herrsidan och damsidan. För herrarna är OS-turneringen egentligen en U23-turnering, men till följd av att OS skjöts upp ett år så kommer sommarens OS-turnering för herrarna spelas som en U24-turnering. Alla nationer får även ha tre spelare som är över den åldern i sina trupper. På damsidan gäller ingen åldersgräns utan där spelas OS som en vanlig turnering där alla spelare är tillgängliga och får spela.

Herrarnas turnering spelas även med 16 nationer och i damernas OS-turnering är det 12 deltagande nationer.

Dessa nationer har kvalificerat sig till OS på herrsidan; Japan, Frankrike, Tyskland, Rumänien, Spanien, Nya Zeeland, Egypten, Elfenbenskusten, Sydafrika, Australien, Saudiarabien, Sydkorea, Argentina, Brasilien, Honduras och Mexiko.

OS-grupperna Herrar

Grupp A

Japan
Mexiko
Sydafrika
Frankrike

Grupp B

Sydkorea
Honduras
Nya Zeeland
Rumänien

Grupp C

Argentina
Spanien
Egypten
Australien

Grupp D

Brasilien
Tyskland
Elfenbenskusten
Saudiarabien

Dessa nationer har kvalificerat sig till OS på damsidan; Japan, Brasilien, Nya Zeeland, Storbritannien, Nederländerna, Sverige, Kanada, USA, Zambia, Australien, Kina och Chile

OS-grupperna Damer

Grupp A

Japan
Storbritannien
Kanada
Chile

Grupp B

Nederländerna
Brasilien
Kina
Zambia

Grupp C

USA
Sverige
Australien
Nya Zeeland

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid