Foto: Wikimedia

Efter en omröstning under förra sommaren stod det klart att de tre Nordamerikanska nationerna Kanada, USA och Mexiko kommer att hålla i herrarnas VM 2026. Redan nu börjar andra nationer blicka ytterligare fyra år framåt mot det 24:e mästerskapet som planeras att hållas år 2030. Ännu finns det ingen möjlighet att officiellt lämna in en ansökan, men trots detta har många länder redan nu gått ut och meddelat att ett värdskap är intressant.

Två nationer som gjort detta är Nord- och Sydkorea som förutom VM nu även öppnar upp för att två år därpå arrangera sommar-OS 2032. Så sent som förra året höll Sydkorea i vinter-OS, som förutom en sportslig framgång blev öppningen för nya överenskommelser mellan de två nationerna. Till exempel ställde man upp med ett gemensamt lag i damernas hockeyturnering, samt att två spelare från laget tillsammans fick tända den olympiska elden. Enligt The Guardian ska Sydkorea ha valt ut Seoul som sin värdstad samtidigt som Nordkorea tippas välja huvudstaden Pyongyang. Tidningen avslöjar även att man räknar med att förslaget ska presenteras under fredagen i samband med att den olympiska kommittén träffas.

Gemensamma bud allt vanligare

Även Marocko har öppnat upp för att ansöka om att hålla i turneringen. Landet förlorade VM 2026 på mållinjen och planerar nu att lämna in en gemensam ansökan tillsammans med Portugal och Spanien. Detta skulle i så fall bli det allra första världsmästerskapet som spelas i fler än en världsdel.

En stor vinst i att ansöka om mästerskapet gemensamt är att det inte blir en lika stor kostnad för det enskilda landet, samt att en stor del av den infrastruktur som krävs redan finns på plats. Till exempel hade de Nordamerikanska länderna ett stort plus i sin ansökan genom att samtliga arenor redan finns på plats. En annan intresserad trio är Uruguay, Argentina och Paraguay.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid