Kroatien ska spela kvartsfinal i VM 2022. Detta efter seger mot Japan i åttondelsfinalen efter straffläggning (2-1). Dominik Livakovic blev stor matchhjälte för Kroatien med tre räddningar i straffläggningen.

Under måndagseftermiddagen sparkades den femte åttondelsfinalen i VM igång när Kroatien ställdes mot en av turneringens skrällar hittills: Japan. En match som på förhand kanske har pratats om som en av de jämnare åttondelsfinalerna. Något som även skulle visa sig.

Matchen började med mycket kamp där Kroatien började med mer boll inledningsvis. Den första chansen kom efter åtta minuter där japanskt slarv gav Ivan Perisic ett farligt läge men Japans målvakt Shuichi Gonda kunde rädda.

Den första halvtimmen i matchen var väldigt chansfattig. Det mesta av spelet hamnade i de centrala delarna av planen där det uppstod en del kamp. Japan kändes ganska kreativa när de fick hantera boll och rörde sig mycket i de främre leden. Kroatien var något mer statiska och tålmodiga i sitt uppbyggnadsspel men hotade det japanska försvarsspelet ett par gånger.

Japan skapade ett par ganska stora farligheter under första halvlek. Kroatien hade Perisic farlighet i början av halvleken och en mindre farlighet för Bruno Petkovic. När halvleken nästa kunde summeras som relativt händelselös och mållös kom dock ett mål. En hörnvariant från Japan slutade till sist hos anfallaren Daizen Maeda som sköt dit 1-0 för Japan från nära håll, bara fyra minuter innan halvleken skulle blåsas av. Kalldusch för Kroatien, som dock inte imponerade nämnvärt under första 45.

Andra halvlek

Kroatien kom naturligtvis pressade in till andra halvlek. Ett redan välorganiserat och aggressivt Japan kunde i mångt och mycket fortsätta fokusera på dessa bitar med en ettmålsledning. Tidigare i turneringen har japanerna lyckats framgångsrikt med att behålla en ledning mot stornationerna Tyskland och Spanien i gruppspelet som bekant.

För VM-tvåan från 2018, Kroatien, krävdes en uppryckning i anfallsspelet för att hitta en kvittering till att börja med. Något man lyckades med i ett tidigt skede. Bara tio minuter in i halvleken kom en kroatisk kvittering till 1-1. Ett perfekt inlägg från höger nådde Ivan Perisic panna som stod för en fantastisk nick ned i målvaktens vänstra hörn. Ett mål som säkerligen både lugnade och väckte kroaterna en aning, både på planen och på läktaren.

Direkt efter Kroatiens mål fick de båda målvakterna Livakovic och Gonda visa upp hög klass. Först ut var Livakovic med en fin räddning på ett japanskt mål och bara minuter senare fick Gonda sträcka ut rejält när Luka Modric sköt utifrån.

Kroatien tog över en aning efter sitt kvitteringsmål och blev lite mer aggressiva i både försvar- och anfallsspel. Målskytten Perisic kändes fortsatt het och skapade ett farligt läge för Kroatien med ett skott tätt utanför.

Med tio minuter kvar stod det fortsatt 1-1 och inget av lagen såg ut att vilja riskera alltför mycket i offensiv väg för att släppa för mycket ytor i de bakre leden. Kroatien var dock farligast under de sista tio minuterna med Ante Budimir och Mario Pasalic högt upp i straffområdet. Men efter 90 spelade minuter kunde inget mål skilja lagen åt och för första gången i VM 2022 skulle en åttondelsfinal gå till förlängning.

Förlängningen

Åtta minuter in i förlängningen gjorde Kroatien två byten när man bytte ut två tredjedelar av sitt stjärntäta centrala mittfält där Mateo Kovacic och lagkaptenen Luka Modric lämnade planen till förmån för Nikola Vlasic och Lovro Majer. Något överraskande att just superstjärnan Modric klev ut i detta läge av matchen.

Kroatiens dubbelbyten var i mångt och mycket en av de stora händelserna under den första delen av förlängningen, tillsammans med en japansk farlighet i slutet. Detta i en tillknäppt första kvart av förlängningsspelet där Japan dock kändes något fräschare.

Kroaterna bytte in lite fräscha ben in till andra förlängningskvarten när man bytte ut Ivan Perisic och Ante Budimir mot Marko Livaja och Miroslav Orsic. Detta kanske för att även förstärka inför en eventuell straffläggning.

Ett lågt tempo präglade den andra förlängningskvarten, av förklarliga skäl. Kroatien försökte skapa lite chanser via ett par långa inkast men utan resultat, medan Japan hade någon halvfarlig kontring. Annars var det inte mycket att skriva hem om under egentligen hela förlängningen som slutade mållös. 1-1 efter 120 minuter och måndagens första åttondelsfinal gick till straffläggning.

Straffläggning

Japan inledde straffläggningen och Kroatien fick pressen att lägga straffar som tvåa under de inledande fem straffarna. Japans Minaminos första straff räddades av Kroatiens målvakt Dominik Livakovic. Nikola Vlasic gick sedan och satte Kroatien i förarsätet med ett mål innan Livakovic även räddade Japans nästa straff och satte rejäl press på japanerna framöver. När Marcelo Brozovic sedan satte dit sin straff bekvämt så hade Kroatien 2-0 i straffläggningen efter två slagna straffar vardera. Japans första mål gjordes i den tredje omgången av Takuma Asano. Kroatien missade dock sin straff i den tredje omgången genom Marko Livaja i stolpen, något som tog Japan tillbaka något i straffläggningen. Lagkaptenen Maya Yoshida fick chansen i den fjärde omgången men även hans straff räddades av Livakovic. Den fjärde kroatiska straffen skulle slogs av Mario Pasalic som kunde skicka Kroatien till kvartsfinal, vilket han gjorde.

Kroatien vann straffläggningen efter tre (!) straffräddningar av Dominik Livakovic. Kroatien kommer nu att spela kvartsfinal i VM den 9 december. Motståndet avgörs ikväll när Brasilien ställs mot Sydkorea.

Straffarna:

JAP: Takumi Minamino (Miss)
KRO: Nikola Vlasic (Mål)
JAP: Kauro Mitoma (Miss)
KRO: Marcelo Brozovic (Mål)
JAP: Takuma Asano (Mål)
KRO: Marko Livaja (Miss)
JAP: Maya Yoshida (Miss)
KRO: Mario Pasalic (Mål)

Så startade Kroatien

Dominik Livakovic

Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Barisic

Luka Modric (ut ’98), Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic (ut ’98)

Andrej Kramaric (ut ’68), Bruno Petkovic (ut ’62), Ivan Perisic (ut ’106)

Inhoppare:
Ante Budimir (in ’62, ut ’106), Mario Pasalic (’68), Lovro Majer (’98),Nikola Vlasic (’98), Marko Livaja (’106), Miroslav Orsic (’106).

Så startade Japan

Shuichi Gonda

Takehiro Tomiyasu, Maya Yoshida, Shogo Taniguchi

Junya Ito, Wataru Endo, Hidemasa Morita (ut ’106), Yuto Nagatomo

Ritsu Doan (ut ’87), Daizen Maeda (ut ’64), Daichi Kamada (ut ’75)

Inhoppare:
Takuma Asano (’64), Kaoru Mitoma (’64), Hiroki Sakai (’75), Takumi Minamino (’87), Ao Tanaka (’106).


Bayern Munich - Real Madrid