Interkontinentala playoffen till Fotbolls VM 2026

Hem/Kvalet till VM 2026 – Alla kval, tabeller & kvalgrupper/Interkontinentala playoffen till Fotbolls VM 2026
Interkontinentala playoffen till Fotbolls VM 20262023-10-05T16:11:39+02:00

När man säger att vissa världsdelar har en halv plats i VM så menar man att dem kommer få tävla om denna plats mot ett lag ifrån en annan kontinent. Totalt kommer fem världsdelar att delta i dessa matcher och där tävla om de två sista platserna i fotbolls VM 2026.

I takt med att turneringen växer från att inkludera 32 landslag till hissnande 48, utökas även det interkontinentala kvalet. Tidigare har denna sista chans till en plats i VM inkluderat fyra landslag, men inför VM 2026 kommer sex nationer göra upp om de två sista platserna.

Det interkontinentala kvalet består av fyra matcher – två semifinaler och två finaler. Utifrån den världsranking som presenteras våren 2026, kommer lagen att rankas mot varandra där de två högst rankade belönas med direktplatser till kvalfinalerna. Resterande lag lottas sedan in i par som kommer att göra upp om ett avancemang i semifinalerna.

Precis som vid VM 2022 spelas playoffmötena som enkla matcher, vilket skiljer sig från tidigare år då det istället varit det sammanlagda resultatet över två möten som räknats. Dessutom spelas hela kvalet på en och samma plats istället för på lagens egna hemmaplaner. Den här gången blir det en av de kommande VM-värdstäderna som får hålla i matcherna som en slags uppvärmning inför världsmästerskapet.

⚽ Dessa lag får spela i interkontinentala playoffen

Det är lag ifrån Asien, Afrika, Nord- & Centralamerika, Sydamerika och Oceanien som kommer att göra upp i den interkontinentala playoffen. Varje kontinent har en plats att fylla, med undantag för Nordamerika som i form av värdkontinent belönas med en extra plats.

Ifrån Afrikas kval kommer de fyra främsta grupptvåorna göra upp i en regional playoff där kontinentens plats i det interkontinentala kvalet står på spel. Dessa matcher spelas i november 2025.

Asiens kandidat blir det lag som vinner en regional playoff mellan de två andraplacerade lagen i den fjärde kvalomgången. I november 2025 spelas den femte kvalomgången där den interkontinentala platsen delas ut. Utöver denna plats går åtta länder direkt till VM ifrån regionen.

Nord- & Centralamerikas VM-kval inkluderar endast tre direktplatser till VM, vilka går till gruppettorna i den tredje kvalrundan. De lag som kommer tvåa i grupperna kommer sedan att rankas mot varandra, där det blir de två främsta som tar kontinentens platser i det interkontinentala kvalet.

Sydamerikas kval spelas som en rak serie där de sex bästa lagen går direkt till VM. Laget som hamnar på en sjundeplats i den stora tabellen får en ny chans i det interkontinentala kvalet.

Oceanien har numera en direktplats till fotbolls VM, vilken delas ut till vinnaren i kvalturneringens stora final. Det lag som faller på målsnöret får en ny chans i det interkontinentala kvalet.

Varför spelar inte Europa i det interkontinentala VM-kvalet?

En fråga man kan ställa sig är varför alla kontinenter förutom Europa inkluderas i det interkontinentala kvalet. Svaret på den frågan är relativt enkel. Av de 48 platserna i VM har vår världsdel tilldelats hela 16 stycken, alltså en tredjedel av hela mästerskapet. Detta går till exempel att jämföras med resterande världsdelar som endast har 1 till 9 platser vardera.

Alltså handlar det hela om att Europa redan har en så pass stor del av kakan, att de inte behöver få en ytterligare chans till VM-spel.

Senaste nytt om kvalet till VM 2026

Visa fler inlägg

⭐ Tidigare interkontinentala kval till fotbolls VM

De interkontinentala matcherna har inte alltid varit en del av kvalet till fotbolls VM, men är ändå ett upplägg som FIFA återkommit till vid flera tillfällen. Utöver de playoff-möten som vi känner till idag, har det under åren hänt att kontinenterna på andra sätt gjort upp om VM-platser tillsammans.

Till exempel kvalade lagen ifrån Oceanien tillsammans med Asien innan lagen fick ett eget kval. Även Afrika har kvalat tillsammans med Asien, vilket skedde inför VM i Sverige 1958. På 30- och 40-talet hände det även vid flera tillfällen att lag ifrån Afrika och väst-Asien kvalade tillsammans med Europa. Här nedanför kan du läsa om alla tidigare interkontinentala VM-playoffer.

Interkontinentala kvalet till VM 1958 i Sverige

Israel och Wales kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. Lagen möttes i två möten, där Wales två mål på bortaplan var det enda som gjordes i matcherna. Detta gjorde att laget gick vidare till världsmästerskapet.

Interkontinentala kvalet till VM 1962 i Chile

Sydkorea, Marocko, Mexiko, Paraguay, Spanien och Jugoslavien kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. I det ena mötes lottades Spanien och Marocko mot varandra och här vann Spanien dubbelmötet. I det andra mötes lottades Jugoslavien och Sydkorea mot varandra och här tog Jugoslavien hem VM-platsen. Det tredje mötet skedde mellan Mexiko och Paraguay, där Mexiko var det starkare laget som gick hela vägen till VM.

Interkontinentala kvalet till VM 1974 i Västtyskland

Sovjetunionen och Chile kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. Lagen möttes i två möten, där Chiles två mål på hemmaplan var det enda som gjordes i matcherna. Detta gjorde att laget gick vidare till världsmästerskapet.

Interkontinentala kvalet till VM 1978 i Argentina

Ungern och Bolivia kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. Lagen möttes i två möten, där Ungern fick till en överlägsen seger. Detta gjorde att laget gick vidare till världsmästerskapet.

Interkontinentala kvalet till VM 1986 i Mexiko

Skottland och Australien kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. Lagen möttes i två möten, där Skottlands två mål på hemmaplan var det enda som gjordes i matcherna. Detta gjorde att laget gick vidare till världsmästerskapet.

Interkontinentala kvalet till VM 1990 i Italien

Colombia och Israel kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. Lagen möttes i två möten, där Colombias mål på hemmaplan var det enda som gjordes i matcherna. Detta gjorde att laget gick vidare till världsmästerskapet.

Interkontinentala kvalet till VM 1994 i USA

Kanada, Argentina och Australien kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. Först möttes Kanada och Australien i ett dubbelmöte, varifrån vinnaren Australien avancerade till en ny playoff mot Argentina. Här presterade det Sydamerikanska laget bäst och gick vidare till världsmästerskapet.

Interkontinentala kvalet till VM 1998 i Frankrike

Iran och Australien kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. Lagen möttes i två möten som båda slutade oavgjort. Tack vare fler mål på bortaplan blev det Iran som gick vidare till världsmästerskapet.

Interkontinentala kvalet till VM 2002 i Sydkorea och Japan

Iran, Uruguay, Australien och Irland kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. I det ena mötes lottades Irland och Iran mot varandra och här vann Irland dubbelmötet. I det andra mötes lottades Uruguay och Australien mot varandra och här tog Uruguay hem VM-platsen.

Interkontinentala kvalet till VM 2006 i Tyskland

Bahrain, Trinidad & Tobago, Uruguay och Australien kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. I det ena mötes lottades Trinidad & Tobago och Bahrain mot varandra och här vann Trinidad & Tobago dubbelmötet. I det andra mötes lottades Uruguay och Australien mot varandra och här tog Australien hem VM-platsen.

Interkontinentala kvalet till VM 2010 i Sydafrika

Bahrain, Costa Rica, Uruguay och Nya Zeeland kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. I det ena mötes lottades Bahrain och Nya Zeeland mot varandra och här vann Nya Zeeland dubbelmötet. I det andra mötes lottades Costa Rica och Uruguay mot varandra och här tog Uruguay hem VM-platsen.

Interkontinentala kvalet till VM 2014 i Brasilien

Jordanien, Mexiko, Uruguay och Nya Zeeland kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. I det ena mötes lottades Jordanien och Uruguay mot varandra och här vann Uruguay dubbelmötet. I det andra mötes lottades Mexiko och Nya Zeeland mot varandra och här tog Mexiko hem VM-platsen.

Interkontinentala kvalet till VM 2018 i Ryssland

Australien, Honduras, Peru och Nya Zeeland kvalificerade sig till det interkontinentala kvalet. I det ena mötes lottades Honduras och Australien mot varandra och här vann Australien dubbelmötet. I det andra mötes lottades Peru och Nya Zeeland mot varandra och här tog Peru hem VM-platsen.

Interkontinentala kvalet till VM 2022 i Qatar

Australien, Peru, Costa Rica och Nya Zeelands kvalificerade sig till den interkontinentala playoffen. Matcherna spelades den här gången som enkla möten på plats i Qatar, där Costa Rica besegrade Nya Zeeland med 1-0. Mötet mellan Australien och Peru blev i sin tur mållös på ordinarie tid och fick tas hela vägen till straffar för att avgöras. Efter fyra fullträffar från vardera lag utspelade sig den sjätte straffomgången där Awer Mabil lyckades sätta sitt skott för Australien samtidigt som Perus Alex Valera misslyckades med sitt. Det blev därmed Costa Rica och Australien som avancerade till VM 2022.

🤷🏼 Hur spelas interkontinentala VM-kvalet?

Kvalet mellan lag ifrån olika kontinenter inkluderar den här gången sex olika landslag, som kommer att göra upp i en mini-turnering på plats i Nordamerika. De två högst rankade seedas direkt till playoff-finalerna samtidigt som de fyra resterande gör upp i playoff-semifinaler för att slutligen göra upp om de två VM-platserna.

🏃 Vilka lag får delta här?

Asien, Afrika, Sydamerika samt Oceanien får alla skicka varsitt lag till det interkontinentala kvalet samtidigt som Nordamerika har två platser att fylla. Europa har i sin tur ingen plats i denna kvalificering, detta då kontinenten redan har 16 direktplatser till mästerskapet.

🌐 Varför finns det ett interkontinentalt kval?

När antalet direktplatser till VM fördelades gick det inte att fördela platserna jämnt mellan kontinenterna. Därför finns dessa öppna platser dit flera lag har möjligheten att ta sig.

En kommentar

  1. Hej 14 november, 2017 vid 17:14 - Svara

    Brasilien är bäst

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.