Sagan för Marocko fortsätter. Det nordafrikanska laget vann mot Portugal med 1-0 efter mål av Youssef En-Nesyri i första halvlek. Ett Portugal, med Cristiano Ronaldo startandes på bänken, kunde sedermera inte borra igenom det marockanska försvaret. Marocko är därmed klara för VM-semifinal som det första afrikanska landslaget någonsin.

Lördagseftermiddagen bjöd på den tredje kvartsfinalen i VM 2022 när Portugal och Marocko drabbades samman. Portugiserna var på förhand favoriter i mötet även om Marocko har överraskat många på vägen hit, inte minst Spanien i åttondelsfinalen som bekant.

Matchen började i ett härligt tempo där båda lagen skapade en varsin ganska farlig målchans under de första tio minuterna. Marocko via en hörna som nickades över och Portugal med ett skott på mål.

Båda lagen hade sina chanser under den första halvtimmen, där Marocko utnyttjade en del fasta situationer och kontringar för att skapa lägen. Portugal, med mer bollinnehav, hade dock något svårare att skapa alltför många farligheter. Det märktes tydligt att Marocko lade ner ett stort fokus på försvarsspelet och spelade inspirerat. Portugal i sin tur var möjligen något skrämda av att Marocko fortsatte vara så fokuserade och disciplinerade likt sitt möte med Spanien.

Efter 40 minuter skulle det mållösa läget brytas. Ett marockanskt inlägg från vänster kom där toppforwarden Youssef En-Nesyri hoppade högst i straffområdet och nickade in 1-0 för Marocko. Det var ett väldigt högt hopp från den spänstiga Sevilla-anfallaren, som kunde ge alla tillresta marockaner ett glädjerus.

De sista minuterna i första halvlek skulle bli händelserika. Portugal svarade med en ribbträff bara minuter efter det marockanska ledningsmålet. Detta följdes av en möjlig straffsituation där Bruno Fernandes blev nedriven i straffområdet som sedan följdes av en superfarlig marockansk kontring som slutade med ett skott utanför. Den första halvleken slutade 1-0 till Marocko efter ett nickmål från Youssef En-Nesyri.

Andra halvlek

Marocko fick ju inleda den andra halvleken med en ettmålsledning och det disciplinerade laget såg ut att vilja fortsätta på den inslagna vägen med ett något lägre och kompakt försvarsspel. För Portugals del var det full fart mot kvitteringsjakt, något som inte minst syntes när man bytte in superstjärnan Cristiano Ronaldo bara sex minuter in i halvleken. Stjärnan fick inleda på bänken men fick nu kampera tillsammans med Goncalo Ramos på topp.

Marocko å sin sida tvingades till ett byte i mittlåset där nyckelspelaren och lagkaptenen Roman Saiss fick bäras av planen med ett lindat lår efter 56 minuter, ett väldigt tufft tapp för marockanerna. Saiss har varit en konstant i Marockos backlinje, som redan hade bekymmer med två tunga tapp inför kvartsfinalen.

Minuten efter Marockos byte fick Goncalo Ramos ett farligt nickläge i straffområdet och satte den ihopsatta försvarslinjen i Marocko på prov direkt. Det var just inlägg som Portugal sökte allra främst, för att skapa farligheter på så sätt. Marocko tajtade dock till ännu mer centralt i defensiven och gick ned i en fembackslinje.

Tiden bara rann iväg för Portugal. Med tio minuter kvar av ordinarie matchtid hade Marocko på ett framgångsrikt sätt försvarat sig och förhindrat portugisiska chanser. Den allra farligaste av chanser kom efter 82 minuter när Cristiano Ronaldo peggade upp för Joao Felix som fick på en in träff som gick mot krysset, men Marocko-målvakten Yassine Bounou stod för en fin räddning för att bibehålla den marockanska ledningen.

Portugal kändes inte kreativa i sina val i offensiv väg. Detta samtidigt som Marocko naturligtvis gjorde allt för att försvara sin ledning med stort fokus på rätt saker. Portugal fick åtta minuters tilläggstid på sig att hitta en kvittering. Marockos tillresta fans sjöng högre än någonsin för att ge sina spelare mer energi. Någon som fick möjligen lite för mycket energi i slutminuterna var inhopparen Walid Cheddira som drog på sig två gula kort inom loppet av en minut och visades ut. Detta gav Portugal en man mer på planen under de sista fem minuterna av tilläggstiden. Portugal skickade långt och Marocko nickade bort, mest hela tiden. Marocko hade dessutom ett friläge med tre minuter kvar att spela men Aboukhlal avslutade tamt.

Pepe fick det allra bästa läget i slutforceringen med en nick utanför mål, men inte i detsamma. Portugal försökte och försökte men kunde inte spräcka Marockos målnolla. Ett marockanskt försvarsspel och målvaktsspel i världsklass samt ett frejdigt anfallsspel satte stopp för Portugal. Marocko vann kvartsfinalen med 1-0 och är klara för sin första VM-semifinal någonsin. Marocko är de facto det första afrikanska lag någonsin att nå så långt i ett världsmästerskap. I semifinal väntar Frankrike eller England på onsdag. För Portugal är VM i Qatar slut och för Cristiano Ronaldo kan detta (med stor sannolikhet) varit den sista VM-matchen någonsin.

Så startade Portugal

Diogo Costa

Diogo Dalot (ut ’79), Pepe, Ruben Dias, Raphael Guerreiro (ut ’51)

Bernardo Silva, Ruben Neves (ut ’51), Otavio (ut ’69)

Bruno Fernandes, Goncalo Ramos (ut ’69), Joao Felix

Inhoppare:
Cristiano Ronaldo (’51), Joao Cancelo (’51), Rafael Leao (’69), Vitinha (’69), Ricardo Horta (’79).

Så startade Marocko

Yassine Bounou

Achraf Hakimi, Jawad El-Yamiq, Roman Saiss (ut ’56), Yahia Attiyat Allah

Azzedine Ounahi, Sofyan Amrabat, Selim Amallah (ut ’64)

Hakim Ziyech (ut ’81), Youssef En-Nesyri (ut ’64), Sofiane Boufal (ut ’81)

Inhoppare:
Achraf Dari (’56), Walid Cheddira (’64), Badr Benoun (’64), Yahya Jabrane (’81), Zakaria Aboukhlal (’81).


Borussia Dortmund - Real Madrid