Senegal och Nederländerna (Holland) möts i sin första gruppspelsmatch i VM 2022. Lagen tillhör Grupp A tillsammans med Qatar och Ecuador och skulle ha stått värdar för premiärmatchen egentligen, men får nöja sig med att spela den tredje VM-kampen 2022. Matchen spelas måndagen den 21 november klockan 17:00 svensk tid. Den kommer att spelas på Al-Thumama Stadium i Doha. På den här sidan hittar du all relevant information om detta spel.

Korta fakta

Matchstart: 17:00 (svensk tid) måndagen den 21 november 2022.
TV-sändning: Sveriges Television sänder matchen i SVT Play och i SVT1.
Spelplats: Al-Thumama Stadium, Doha

Holländarna är helt klart favoriterna i detta första möte, även om Senegal möjligen är bättre än någonsin. Nederländerna har spelat VM vid elva tillfällen och har vunnit silver tre gånger (1974, 1978 och 2010). Vid senaste VM kvalificerade sig Senegal, men åkte ur i gruppspelet som 17:e placerade i hela turneringen. Noterbart är dock att Nederländerna inte spelade VM 2018, då man inte lyckades kvala in. Historiskt sett är alltså Nederländerna ett bättre landslag, i nutid är det dock betydligt jämnare länderna emellan.

I den andra matchen under VM 2022 möter Senegal värdnationen Qatar. I den matchen är förmodligen Senegal favoriter, då man anses vara en bättre fotbollsnation. Senegals stora utmaning kan bli att besegra Ecuador i den sista gruppspelsmatchen, en match som på förhand ser jämn ut. Nederländerna är favoriter till gruppsegern i Grupp A, men Senegal är absolut där bakom och bankar på samma dörr.

Tidigare matcher mellan Senegal och Holland i fotboll

Senegal och Nederländerna har aldrig mötts, inte i något sammanhang. Mötet i Qatar blir därmed historiskt.


Borussia Dortmund - Real Madrid