Regerande världsmästarna Frankrike öppnar sin jakt på nästa VM-titel mot Australien när lagen drabbas samman i första omgången av VM i Qatar. Matchen börjar tisdagen den 22 november klockan 20:00 svensk tid och den spelas på Al-Wakra Stadium i Al-Wakra. Australien kommer att spela alla sina gruppspelsmatcher på samma stadion.

Korta fakta

Matchstart: 20:00 (svensk tid) tisdagen den 22 november 2022.
TV-sändning: Matchen sänds på TV4 och i C More.
Spelplats: Al-Wakra Stadium, Al-Wakra

De regerande världsmästarna kommer att möta Australien i sin inledande match av VM 2022. Det kommer att bli en av de mest intressanta matcherna i den inledande omgången av VM i Qatar, och inte bara för att den ger en indikation på den anfallsmässiga skickligheten hos försvarande mästarna Frankrike utan även av andra anledningar.

Även om Australien är ett formidabelt lag borde Frankrike inte ha några problem att vinna den här matchen och starta sitt titelförsvarande med stil. En svag prestation i öppningsmatchen kan dock kasta bensin på lågorna i sprickan som pyr inom laget, och leda fransmännen till en riktigt svag VM-prestation. Därför blir premiären viktig.

Frankrike har för vana att ta sig förbi gruppspelet. Det skulle dock inte nödvändigtvis vara den största överraskningen i världen om laget tvingades bort från turneringen i det tidiga gruppspelet på grund av interna stridigheter. Den första matchen i turneringen säger mycket om vart ”Les Bleus” är på väg för tillfället. Många storstjärnor ska klumpas ihop i samma lagbygge, något som Didier Deschamps har fått ordning på de senaste åren dock.

Frankrike och Australien möttes av en slump också i öppningsmatchen i förra VM. Då vann Frankrike med 2-1 och tog sig som sagt vidare hela vägen till VM-guldet. Fransmännen kommer säkert hoppas att en bekant motståndare också leder dem till ett bekant resultat. 2018 lämnades Australien å andra sidan som en jumbo i sin inledande grupp, och laget vill nu verkligen undvika en upprepning av det ödet med alla medel.

Tidigare möten mellan Frankrike och Australien

Frankrike – Australien 2-1
Fotbolls-VM (17 juni 2018)

Frankrike och Australien spelade också i samma grupp i VM 2018. Ironiskt nog var Danmark, som också den här gången är i samma grupp, också i samma initiala grupp med länderna vid den tiden. Lagen öppnade sin VM-kampanj mot varandra i en riktigt tight match, som avgjordes först i de allra sista minuterna. Det blev två straffmål i matchen, först gav Antoine Griezmann Frankrike en 1-0-ledning i matchens 58:e minut, och bara en stund senare kvitterade även Australiens Mile Jedinak från straffpunkten. Griezmanns mål blev också VM-historia, eftersom det var den första straffen någonsin i VM som delades ut med hjälp av en videodomare, eller VAR. Frankrike marscherade så småningom till en 2-1-seger tack vare Paul Pogbas mål i den 81:a minuten.

Frankrike – Australien 6-0
Träningsmatch (11/10/2013)

Innan UEFA Nations League fylldes de europeiska landslagens matchkalendrar fortfarande med träningsmatcher. En sådan match spelades i oktober 2013 i Paris, när Les Bleus krossade Australien med 6-0 på hemmaplan. Franck Ribéry startade målskyttet redan i den 8:e minuten från straffpunkten, och Olivier Giroud utökade värdarnas ledning till tre med två mål innan en halvtimme hade gått. Yohan Cabaye, Mathieu Debuchy och Karim Benzema gjorde avslutande mål i krossen.

Australien – Frankrike 1-1
Träningsmatch (2001-11-11)

Det tredje senaste mötet mellan Australien och Frankrike är så långt tillbaka som i början av millenniet. Matchen som spelades i Melbourne slutade till slut med en fantastiskt resultat för Australien där David Trezeguet blev fransk målskytt och Craig Moore stod för Australiens målskytte.


Borussia Dortmund - Real Madrid