Spanien och Costa Rica möts i den första omgången av gruppspelet i VM 2022 och Grupp E. Matchen kommer att äga rum torsdagen den 23 november klockan 17:00. Den kommer att spelas på Al-Thumama Stadium i Doha. På den här sidan hittar du all relevant information om denna gruppspelsmatch.

Korta fakta

Matchstart: 17:00 (svensk tid) onsdagen den 23 november 2022.
TV-sändning: Sveriges Television sänder matchen i SVT Play och i SVT1.
Spelplats: Al-Thumama Stadium, Doha

Spanien möter Costa Rica i sin första match i VM 2022. Spanien är helt klart favoriterna i denna drabbning. Costa Rica kan dock räkna med att kunna stå upp bra, inte minst då världsmålvakten Keylor Navas finns mellan stolparna.

Vid senaste världsmästerskapet 2018 gjorde Spanien ett bättre mästerskap än Costa Rica. Spanien vann till att börja med nio av tio matcher i sin kvalgrupp och i slutet av gruppspelet i VM var laget i toppen av gruppen. Till slut slogs dock det spanska landslaget ut i åttondelsfinalen mot värdnationen Ryssland efter en rysare till straffläggning.

Costa Rica kunde inte upprepa äran från VM 2014, där de tog sig till kvartsfinal, utan man åkte ut i gruppspelet 2018. De vann inte en match under VM 2018 och fick bara en poäng genom att göra oavgjort mot Schweiz. Costa Ricas gyllene generation med Bryan Ruiz, Joel Campbell, Keylor Navas och Celso Borges med flera börjar bli till åren.

Tidigare möten mellan Costa Rica och Spanien

Spanien – Costa Rica 5-0
(Internationell vänskapsmatch, 11.11.2017)

Senaste mötet länderna emellan blev en envägshistoria. Redan i den 6:e minuten gjorde Jordi Alba det första målet. Spanien gick in i omklädningsrummet med 2-0 och gjorde ytterligare tre mål i andra halvlek. Två av dessa mål gjordes av David Silva. Klar vinst för Spanien hemma i Malaga alltså.

Spanien – Costa Rica 2-1
(Internationell vänskapsmatch, 06.11.2015)

Alla målen i den här matchen gjordes i första halvlek. Strax efter att matchen startade, i den 6:e minuten, gjorde Johan Venegas mål för Costa Rica och gjorde 0-1. Kort därefter kvitterade Paco Alcacer för Spanien i den åttonde minuten. Detta följdes av ytterligare ett spanskt mål från Cesc Fabregas i den 30:e minuten, vilket spikade slutresulatet till 2-1 redan i första halvlek alltså.

Costa Rica – Spanien 2-2
(Internationell vänskapsmatch 15.11.2011)

De båda David från Spanien (Silva, Villa) gjorde mål strax före slutsignalen i 83:e respektive 90:e minuten, detta för att förhindra en förlust mot Costa Rica 2011. Något som i sådana fall hade blivit historiskt för Costa Rica, som aldrig lyckats besegra Spanien.

Spanien mot Costa Rica, tidigare möten i VM

Spanien och Costa Rica har aldrig mötts vid ett VM eller för den delen i någon annan turnering. Så matchen vid VM i Qatar blir den första länderna emellan i ett mästerskap. Den senaste matchen mot varandra var redan för fem år sedan. Men med två vinster för Spanien och en oavgjord hittills ser Spaniens svit totalt sett bättre ut inför den kommande sammandrabbningen mellan lagen.


Borussia Dortmund - Real Madrid