Tyskland möter Japan i den första omgången av gruppspelet i VM 2022. Matchen spelas onsdagen den 23 november klockan 14:00 svensk tid. Den kommer att spelas på Khalifa International Stadium i Al-Rayyan. På den här sidan hittar du all relevant information om matchen.

Korta fakta

Matchstart: 14:00 (svensk tid) onsdagen den 23 november 2022.
TV-sändning: Matchen sänds på TV4 och i C More.
Spelplats: Khalifa International Stadium, Al-Rayyan
Domare: Ej annonserat ännu

Tyskland och Japan möts i deras respektive VM-premiärer, en match där giganten Tyskland får stå som favoriter. Men som ett av de mest framgångsrika lagen i Asien kan Japan överraska. Japan och Tyskland har inte ställts mot varandra vid så många tillfällen tidigare.

Båda lagen skrev historia vid VM 2018. Det tyska laget kunde inte uppfylla de höga förväntningarna som regerande världsmästare. För första gången i historien slogs tyskarna ut redan i gruppspelsfasen, detta efter att Sverige och Mexiko gick vidare till slutspel som bekant.

Japan överraskade dock med historiens första seger av ett asiatiskt lag mot ett sydamerikanskt lag. Detta när man slog Colombia med 2-1 i gruppspelet. Det japanska laget nådde till och med åttondelsfinal där de slutligen förlorade med 3-2 mot Belgien efter en ruskigt spännande drabbning.

Tyskland å sin sida gick till VM som titelförsvarare och med stora förhoppningar. Men de regerande världsmästarnas förbannelse tog ut sin rätt då laget slutade i botten av gruppen efter tre matcher. Turneringen började med ett nederlag mot Mexiko, efter det lyckades Tyskland vinna mot Sverige, men man förlorade sedan mot Sydkorea och drabbades av besvikelse med en sistaplats i gruppen.

Tidigare möten mellan Tyskland och Japan

Tyskland – Japan 2-2
(Internationell vänskapsmatch, 2006-05-30)

Senast länderna möttes blev det oavgjort. Första halvlek var mållös. Japan gjorde det första målet i vänskapsmatchen mot Tyskland efter 57 minuter. Takahara gjorde sitt andra mål för Japan och gjorde 2-0 i den 65:e minuten. Först i den 76:e minuten gjorde Miroslav Klose mål. Tack vare Bastian Schweinsteiger kvitterade Tyskland till 2-2 strax före matchens slut.

Japan – Tyskland 0-3
(Internationell vänskapsmatch, 12/16/2004)

Detta var Tyskland och Japans första möte som just Tyskland och Japan. Tidigare hade Västtyskland mött Japan i dubbla möten. Även om första halvlek var mållös, dominerade Tyskland klart den här matchen i Yokohama. Miroslav Klose gjorde det första målet i den 54:e minuten, Michael Ballack slog sedan till hörna i den 69:e minuten. Kloses sista mål kom strax före slutsignalen och fastställde slutresultatet.

Tyskland och Japan i VM

Tyskland och Japan har aldrig mötts vid ett VM eller annan turnering. Så matchen vid VM i Qatar blir den första mellan lagen. Det var länge sedan ländernas senast spelade mot varandra. Med två oavgjorda och två vinster ser dock rekordet för Tyskland i sammandrabbningen mellan de två lagen bättre ut. Dock vid två tillfällen som Västtyskland.