Uruguay och Portugal möts i den andra omgången av Grupp H, ett möte som väntas avgöra topplaceringarna i gruppen. Länderna har idel storstjärnor i sina respektive trupper, med världsspelare på flera positioner. Matchen spelas måndagen den 28 november på Lusail Iconic Stadium med matchstart 20:00 svensk tid.

Korta fakta

Matchstart: 20:00 (svensk tid) måndagen den 28 november 2022.
TV-sändning: Sveriges Television sänder matchen i SVT Play och i en kanal.
Spelplats: Lusail Iconic Stadium
Domare: Ej annonserat ännu

Visst känns mötet ovan som en väldigt spännande match på förhand. Redan innan den första gruppomgången spelats så vet man att mötet mellan Portugal och Uruguay kommer att hetta till. Är detta på grund av en lång historia länderna emellan? Nej. Portugal och Uruguay har endast mötts vid tre tillfällen historiskt, men senast var i Rysslands-VM 2018.

Uruguay och Portugal har båda haft bra år under 2010-talet. Uruguay spelade semifinal i VM 2010 och har sedan nått åttondelsfinal och kvartsfinal under de senaste mästerskapen med sin gyllene generation.

Portugal vann EM 2016 men har aldrig nått längre än till åttondelsfinal under alla VM under 2010-talet. Detta trots att man letts framåt av världsstjärnan Cristiano Ronaldo, som flera gånger utsetts till världens bästa fotbollsspelare under de senaste 15 åren. Idag har dock Portugal ett helt lag fyllt med världsstjärnor på alla positioner och aldrig har väl Ronaldo omringat av så bra spelare i landslaget. Namn som Ruben Dias, Bernardo Silva, Joao Felix och Bruno Fernandes är bara ett mindre axplock av namn från den portugisiska truppen.

Uruguay leds fortsatt av sin gyllene generation som möjligen gör sitt sista VM tillsammans. Spelare som Luis Suarez, Edinson Cavani, Diego Godin gör kanske sin sista VM-turnering medan spelare som Federico Valverde, Rodrigo Bentancur och Ronaldo Aurajo spås vara framtiden. Uruguay har åtminstone en väldigt fin mix av spelare, och en fin fotbollshistoria.

Förbundskapten för Uruguay är den tidigare landslagsforwarden Diego Alonso, som förde Uruguay till VM efter att den tidigare förbundskaptenen Oscar Tabarez fick lämna uppdraget i slutet av 2021 efter 15 år på posten. Förbundskapten för Portugal sedan 2014 är 67-årige Fernando Santos.

Tidigare matcher mellan Uruguay och Portugal

Länderna har endast mötts vid tre tillfällen, trots två rika fotbollshistorier. Men med Uruguay från Sydamerika och Portugal från Europa så har inte möjligheterna till möten varit allt för många. De möttes i en träningslandskamp inför VM 1966 och sedan i Brazil Independence Cup 1972 innan länderna möttes under VM 2018 i Ryssland. Det var senast länderna drabbades samman, i en tuff drabbning.

Portugal – Uruguay, 3-0
(Träningslandskamp 26.06.1966)

Den allra första landskampen emellan Uruguay och Portugal spelades 1966. Detta inför världsmästerskapet i England, där båda länderna skulle delta. Själva genrepet inför VM blev ett ensidigt sådant, där Portugals José Torres blev stor matchhjälte med sitt hattrick. Portugal vann med 3-0 efter tre gjorda mål av Torres alltså. Portugal gick sedermera och vann brons i VM 1966 medan Uruguay åkte ut mot Västtyskland i kvartsfinal.

Uruguay – Portugal, 1-1
(Indepencence Cup 02.07.1972)

Portugal och Uruguay möttes 1972 för andra gången i ländernas historia, då i Independence Cup i Brasilien, som firade att Brasilien deklarerat självständighet 150 år tidigare. Matchen i turneringen blev jämn, där länderna gjorde varsitt mål. Uruguay tog ledningen efter 20 minuter, ett mål som kvitterades av Portugal innan paus. Efter Rudolf Scheurers slutsignal konstaterades matchen oavgjord till 1-1.

Uruguay – Portugal, 2-1
(VM 2018 30.06.2018)

Den första och enda mästerskapsmatchen (hittills) spelades 2018 i Ryssland. VM-mötet var en slutspelsmatch då dessa stornationer ställdes mot varandra i VM-åttondelsfinal. En kvartsfinalplats stod på spel alltså, där Portugal var små favoriter inför. Efter sju minuter tog dock Uruguay ledningen genom Edinson Cavani. Forwarden mötte Luis Suarez inlägg med pannan och gav Uruguay en tidig ledning. Portugal kvitterade till 1-1 efter 55 minuter genom mittbacken Pepe, som även han gjorde mål med en nick från ett fint slaget inlägg. Men Uruguay ville inte lämna över matchen till Portugal. Bara sju minuter efter Pepes kvitteringsmål så kom avgörandet när Edinson Cavani, med sitt andra mål i matchen, curlade in bollen till 2-1 för Uruguay. Ett mål som höll sig ända in i kaklet. Uruguay gick vidare till VM-kvartsfinal i och med segern samtidigt som Portugal fick lämna Ryssland.


Borussia Dortmund - Real Madrid