Tungviktarna Argentina tar sig an Australien i den andra åttondelsfinalen i fotbolls VM 2022. På den här sidan hittar du all information du behöver inför mötet.

Argentina var på förhand stora favoriter att ta hem grupp C, men laget överraskades rejält när de åkte på förlust i öppningsmatchen mot Saudiarabien. Detta tog man dock igen i mötena med Polen och Mexiko där laget nollade sitt motstånd.

Australien åkte även de på en förlust i sin första match under turneringen, men då mot gruppens tungviktare Frankrike. Detta hämtade man dock upp genom att besegra både Tunisien och Danmark med 1-0.

Det här blir första gången som lagen möts i ett såhär stort sammanhang. Däremot har lagen kvalat till VM mot varandra, då i det interkontinentala playoff-kvalet. Detta skedde inför VM 1994 där mötet på australiensk mark slutade oavgjort (1-1). När lagen möttes på nytt i Buenos Aires kunde Australiens Alexander Hugh Tobin skjuta Argentina till VM när han gjorde självmål dryga timmen in i matchen. Vissa källor säger dock att Argentinas Gabriel Batistuta var sist på den bollen.

Senaste matchen mellan lagen ägde rum för 15 år sedan, då de spelade en träningslandskamp under hösten 2007. Då stor Argentina som vinnare, precis som i majoriteten av alla tidigare matcher.

När spelas åttondelsfinalen mellan Argentina och Australien i VM 2022?

Argentina-Australien spelas lördagen den 3 december klockan 20:00 svensk tid. Arenan som håller i matchen är Al Rayyan Stadium i Al Rayyan.

Var sänds Argentina-Australien i fotbolls VM 2022?

Sveriges Television sänder matchen, som då kommer att visas i SVT 1 och även finnas tillgänglig för streaming hos SVT Play. Sändningen drar igång klockan 19:00 med redan från klockan 15:15 kan du följa den tidigare matchen mellan Nederländerna och USA i samma kanal.

🇦🇷 Argentinas stjärnor och möjliga startelva

Det argentinska landslaget leds av två Lionel. Förbundskaptenen Lionel Scaloni utanför planen och Lionel Messi på planen. Den sistnämnda är en av världens bästa spelare genom tiderna och går säkerligen mot sitt sista VM. Denna åttondelsfinal mot Australien kan också bli hans sista VM-match för Argentina.

Argentina är annars i generella drag ett av de fotbollsländer som producerar allra flest talanger ut till världsfotbollen. Här spelar Angel Di Maria, Lautaro Martinez och Nicolas Otamendi bland några fler erfarna, även om just nämnde Martinez bara är 25 år gammal. Men Argentina har också en del talanger på frammarsch i Julian Alvarez, Nahuel Molina, Enzo Fernandez bland andra. Med ett Copa America-guld nyligen bakom sig spås Argentina gå väldigt långt med denna trupp som på förhand har pratats om som ”komplett”.

Till matchen mot Australien har inte Argentina med sig speciellt många varningar och inte heller någon avstängning. Det innebär att Lionel Scaloni ska kunna formera en ordinarie startelva för Argentina. Enda lilla bekymret skulle kunna vara att det endast är tre dagar emellan gruppavslutningen mot Polen och åttondelsfinalen mot Australien. Spontana känslan är att de rutinerade rävarna Otamendi och Di Maria sparas till en potentiell kvartsfinal.

Möjlig startelva:

Emiliano Martinez

Nahuel Molina, Cristian Romero, Lisandro Martinez, Nicolas Tagliafico

Rodrigo De Paul, Enzo Fernandez, Leandro Paredes

Alexis Mac Allister, Lionel Messi, Julian Alvarez

🇦🇺 Australiens stjärnor och möjliga startelva

Vad går det egentligen att säga om Australien? Ska man vara helt ärlig så har The Socceroos gjort ett formidabelt och nästan felfritt mästerskap hittills. Totalt borträknade på förhand i en tuff grupp med Frankrike, Danmark och Tunisien. Förlust i premiären mot Frankrike, visst, men sedan följdes detta upp av två tunga segrar mot Tunisien och Danmark med 1-0.

Australien är ett defensivt präglat lag där förbundskaptenen Graham Arnold har valt att just fokusera på stabilitet och lagsammanhållning. Glädje, vilja och styrka känns som Australiens grundpelare. Arnold har valt att ge sparsam speltid till en av de stora stjärnorna: Awer Mabil. Den nuvarande Cadiz-spelaren har sju år bakom sig i dansk fotboll innan han lämnade för La Liga. Kan han bli en liten joker i mötet med Argentina? Kanske. Konkurrenten på hans position, Mathew Leckie, gjorde visserligen målet mot Danmark men sprang också nästan ihjäl sig. Räcker tre dagars återhämtning till en åttondelsfinal? Återstår att se. Räkna med att Mabil finns som ett offensivt hot från bänken åtminstone.

Stöttepelarna för Australien hittills har varit en centrallinje med Mathew Ryan i mål, Harry Souttar som en av två mittbackar och Aaron Mooy på centralt mittfält. Ryan och Mooy är två erkänt duktiga spelare och ska bära detta Australien. En rolig överraskning är Mitchell Duke på topp som kommer få tampas med de argentinska mittbackarna.

Inga avstängningar i Australiens trupp inför åttondelsfinalen.

Möjlig startelva:

Mathew Ryan

Milos Degenek, Harry Souttar, Kye Rowles, Aziz Behich

Mathew Leckie, Aaron Mooy, Jackson Irvine, Keanu Baccus

Craig Goodwin, Mitchell Duke

🇦🇷 Argentinas trupp till Fotbolls VM 2022

Målvakter

1. Franco Armani, River Plate
12. Geronimo Rulli, Villarreal
23. Emiliano Martinez, Aston Villa

Försvarare

2. Juan Foyth, Villarreal
3. Nicolas Tagliafico, Lyon
4. Gonzalo Montiel, Sevilla
6. German Pezzella, Real Betis
13. Cristian Romero, Tottenham
19. Nicolas Otamendi, Benfica
25. Lisandro Martinez, Manchester United
26. Nahuel Molina, Atlético Madrid

Mittfältare

5. Leandro Paredes, Juventus
7. Rodrigo De Paul, Atlético Madrid
8. Marcos Acuña, Sevilla
14. Exequiel Palacios, Bayer Leverkusen
16. Thiago Almada, Atlanta United
17. Alejandro Gomez, Sevilla
18. Guido Rodriguez, Real Betis
20. Alexis Mac Allister, Brighton
24. Enzo Fernandez, Benfica

Anfallare

9. Julian Alvarez, Manchester City
10. Lionel Messi, PSG
11. Angel Di Maria, Juventus
15. Angel Correra, Atletico Madrid
21. Paulo Dybala, AS Roma
22. Lautaro Martinez, Inter

🇦🇺 Australiens trupp till Fotbolls VM 2022

Målvakter

1. Matthew Ryan, FC Köpenhamn
12. Andrew Redmayne, Sydney FC
18. Danny Vukovic, Central Coast Mariners

Försvarare

2. Milos Degenek, Columbus Crew
3. Nathaniel Atkinson, Hearts
4. Kye Rowles, Hearts
5. Fran Karacic, Brescia
8. Bailey Wright, Sunderland
16. Aziz Behich, Dundee United
19. Harry Souttar, Stoke City
20. Thomas Deng, Albirex Niigata
24. Joel King, Odense

Mittfältare

10. Ajdin Hrustic, Hellas Verona
13. Aaron Mooy, Celtic
14. Riley McGree, Middlesbrough
17. Cameron Devlin, Hearts
22. Jackson Irvine, St. Pauli
26. Keanu Baccus, St. Mirren

Anfallare

6. Marco Tilio, Melbourne City
7. Matthew Leckie, Melbourne City
9. Jamie Maclaren, Melbourne City
11. Awer Mabil, Cadiz
15. Mitchell Duke, Fagiano Okayama
21. Garang Kuol, Central Coast Mariners
23. Craig Goodwin, Adelaide United
25. Jason Cummings, Central Coast Mariners

🇦🇷 Argentinas tidigare fotbolls VM

Med arton tidigare VM, där två guld (1978 och 1986) samt tre silver bärgats hem är Argentina ett av de mest erfarna lagen i turneringen. När det senast begav sig åkte dock laget på en överraskande förlust i just åttondelsfinalen, något som man vill undvika i år.

🇦🇺 Australiens tidigare fotbolls VM

Det australienska laget har i sin tur fem tidigare VM att blicka tillbaka på där en åttondelsfinal är lagets största bedrift. Senast man tog sig så långt var 2006 och då slogs man ut av Italien efter avgörande mål på tilläggstid.


Bayern Munich - Real Madrid