VM i Qatar har varit fyllt med oväntade resultat där stornationer har förlorat mot på pappret betydligt svagare nationer. Detta har gjort att flera större nationer fått se sitt VM-äventyr avslutas redan i gruppspelet. Något som har öppnat upp för nya nationer att ta plats och det är framförallt nationer utanför Europa och Sydamerika som har levererat. Nationerna från övriga världsdelar har presterat på en sådan nivå att dem nu slagit rekord. Aldrig tidigare har så många nationer från Afrika, Asien och Central/Nordamerika tagit sig vidare från gruppspelet. 

Skrällarna i VM startade redan i omgång ett med att Saudiarabien stod för en megaskräll när man besegrade Argentina med 2-1. Även om inte Saudiarabien tog sig vidare från gruppspelet och Argentina ändå löste avancemang så var matchen ett tecken på att detta VM inte skulle vara likt tidigare mästerskap. Detta var inte ett VM som skulle domineras av enbart europeiska och sydamerikanska nationer. Utan det är nationer utanför dessa två världsdelar som gjort ett rekordstarkt VM.

För när vi summerar gruppspelet så kan vi konstatera att fler lag än någonsin tagit sig vidare från andra världsdelar på bekostnad av nationer från Europa och Sydamerika, nationer som Tyskland, Belgien, Danmark, Uruguay, Wales och Ecuador är alla exempel på nationer som fått lämna VM redan i gruppspelet.

I stället för dessa nationer har lag som Marocko och Japan vunnit sina respektive grupper. Men det är inte bara dessa två nationer som tagit sig vidare från andra världsdelar än Europa och Sydamerika. Totalt återfinns sex nationer hemmahörande i andra världsdelar som tagit sig vidare till slutspelet, vilket är rekordmånga.

Nationerna utanför Europa och Sydamerika som tagit sig vidare från gruppspelet är;

Senegals flagga Senegal som grupptvåa i grupp A
USAs flagga USA som grupptvåa i grupp B
Australiens flagga Australien som grupptvåa i grupp D
Japans flagga Japan som gruppetta i grupp E
Marockos flagga Marocko som gruppetta i grupp F
Sydkoreas flagga Sydkorea som grupptvåa i grupp H.