Danmark spelade oavgjort mot Tunisien i premiären av VM efter en mållös tillställning. Den underhållande matchen i Grupp D slutade alltså 0-0.

Under tisdagseftermiddagen spelade Danmark sin VM-premiär och man gjorde det som relativt stora favoriter mot Tunisien. De sistnämnda hade många tillresta fans till Qatar och Danmark likaså. Den fina publikmatchen började i ett högt tempo där Danmark ville sätta an tonen omedelbart. Tunisien inspirerades av sitt publikfölje och skapade ett par halvchanser inledningsvis i den intensiva matchinledningen.

Tunisien började allra bäst under den inledande kvarten. Ett aggressivt Tunisien använde sig av atmosfären för att hitta nya målchanser, och för att möjligen överraska Danmark en aning. Efter 20 minuter började Danmark ta sig in i matchen via några vassa fasta situationer. Det första ”målet” kom dock från Tunisien när svenskbekantingen Issam Jebali sprang in med bollen till 0-1, dock avvinkad för offside.

Danmark var främst farliga via sina fasta situationer och tvingades ofta till mycket inlägg, något som det tunisiska försvaret inte hade alltför stora bekymmer med. Tunisien var något vassare framåt i sina omställningar och skapade fler hundraprocentiga möjligheter.

Den tidigare Elfsborg- och Värnamo-spelaren Issam Jebali fick den första halvlekens bästa möjlighet med minuter kvar av halvleken när han kom fri med Kasper Schmeichel och försökte lyfta bollen över målvakten, som dock fick handen på bollen. Den spännande och intensiva halvleken blev till slut mållös.

Andra halvlek

Även den andra halvleken började i ett fint tempo. Tunisien hade ett friläge som man inte utnyttjade och minuter senare hade Danmark en boll i mål som blåstes av för offside.

Minuterna gick i matchen med några halvchanser. En av de farligare chanserna kom från dansken Christian Eriksen. Mittfältaren tog sig in i ett farligt läge och avlossade ett skott med vänstern som Tunisiens målvakt fick styra ut till hörna. På den efterföljande hörnan blev det farligt igen för Danmark när Andreas Cornelius på ett smått mirakulöst sätt nickade bollen i stolpen från en meters avstånd.

Under de sista tio minuterna av matchen var det ett Danmark som pressade på med ett större bollinnehav. Tunisien, som varit väldigt energifyllt under stora delar av matchen, föll lite längre ned i sina positioner och spelade smart och fokuserat. Den assisterande domaren visade upp fem minuter tilläggsminuter i matchen och Danmark fick ett par hörnor samt ett bra läge från mittfältaren Jesper Lindström. Med tre minuter kvar av tilläggstiden sprang domaren ut för att titta på en handssituation i tunisiskt straffområde, som dock inte resulterade i en dansk straff.

Danmark fick nöja sig med 0-0 i VM-premiären 2022. Något som får anses som något av en missräkning för danskarna, som varit upphajpade inför turneringen. Tunisien ska i sin tur ha stora hyllningar för sitt fina genomförande. Nästa match för de båda lagen är på lördag då Danmark ställs mot Frankrike medan Tunisien möter Australien. Just Frankrike och Australien möts senare under tisdagen.