Favoriterna Nederländerna höll för trycket i mästerskapets första åttondelsfinal när de slog ut USA ut turneringen. Stilfullt framspel, något otroliga boll-touchar och överraskande placeringar var receptet på lagets säkrade kvartsfinalplats.

Det var en god stämning på läktaren på Khalifa International Stadium i Ar-Rayyan när VM-slutspelet inleddes under den tidiga lördagskvällen. Nederländerna valde att ställa upp med samma startelva som plockade tre poäng mot Qatar tidigare i veckan. USA gjorde i sin tur ett byte där Jesus Ferreira ersatte skadade Josh Sargent på anfallssidan.

Stark start från USA

Inför matchen hade en hel drös med spelare med sig en varning från gruppspelet, där minsta snedsteg skulle sätta stopp för spel i en eventuell kvartsfinal. Både De Ligt och Aké i Nederländerna samt Dest, McKennie, Ream, Acosta och Adams i det amerikanska laget hade med sig ett gult kort vardera.

Det syntes från start att detta var en högst viktig match då båda lagen visade upp snabba fötter. Det skulle bara dröja enstaka minuter innan Christian Pulisic fick ett guldläge för det amerikanska laget. Anfallaren blev helt ren i straffområdet men här kunde Nederländernas Andries Noppert göra en jätteräddning på nära håll.

USA fortsatte vara det drivande laget och först efter tio minuters spel kunde Nederländerna närma sig motståndarnas mål, men här visade USA upp ett fint försvar. Men när laget fick en ny möjlighet bara sekunderna senare kunde en helt omarkerad Memphid Depay sätta 1-0 efter en fin passning från Denzel Dumfries på högerkanten.

Det amerikanska laget kämpade sedan för att ta sig igenom Nederländernas uppställning, men istället blev det Nederländerna som fick nästa läge genom Daley Blind som sköt en bra bit över målet. Även Depay var framme på nytt men hamnade i fel vinkel med ett skott som gick en bra bit utanför. Nederländerna hade gott om plats att spela på på den amerikanska planhalvan vilket gav känslan att den tidigare fullträffen inte skulle bli den enda för laget.

Medans Nederländerna rullade boll med stor självsäkerhet gav USA känslan av att inte fullt veta vad de ville göra med bollen. Laget hade svårt att komma hela vägen fram men visade ändå upp en stark vilja till att fortsätta kämpa fram en kvittering.

Sista delen av halvleken höll ett betydligt lägre tempo än inledningen. Men med bara minuter kvar till paus fick Noppert känna på bollen igen efter ett fint framspel av USA:s anfallstrio samt ett farligt direktskott från Tim Weah. Även Sergino Dest tog sig fram till ett försök på mål, vilket följdes av en snabb vändning från Nederländerna där Cody Gakpo dock blev stoppad av Tim Ream på backlinjen.

Men på tilläggstid kunde laget reprisera målvarianten från tidigare när Daley Blind lyckades sätta 2-0 precis innan paus.

Överraskande fullträff från Nederländerna

När lagen klev ut på planen på nytt valde Nederländerna att göra två byten på mittfältet samtidigt som USA ersatte Ferreira, som idag gjorde sin första start under VM, med Goivanni Reyna på topp. Tempot blev återigen högt och i samband med en amerikansk hörna hade laget ett riktigt farligt läge till mål där Noppert blev räddad av Gapko som räddade på mållinjen.

Anfallet följders av ett Nederländskt läge, men därefter var det återigen USA som fick visa upp sig. Såväl Desp, Pulisic och McKennie kunde lägga skott mot Noppert, där det sistnämnda avslutet får ses som det farligaste. McKennie stod fri på straffpunkten men bollen gick dessvärre över mål.

Matchens första varning tilldelades Nederländernas inhoppare Teun Koopmeiners dryga timmen in efter att ha fällt ner Pulisic, som dock klarade smällen bra. USA valde sedan att göra ytterligare byten, men istället för egna anfall följde tre snabba försök från Nederländerna där Matt Turner verkligen storspelade i målet. Reyna som kom in i pausvilan kunde dock visa upp sig men hans försök hamnade en bra bit utanför planen. Även Haji Wright fick ett guldläge, men dessvärre stod han i helt fel position för att kunna få in bollen i mål.

Dock skulle det inte dröja länge innan Wright var framme på nytt. I samband med en hörna kunde 10 hamna fri på högerkanten och därifrån passa in till Wright som fick bollen att flyga i en båge över Noppert och in i mål.

Anfallen var dock inte slut där och bägge lag jagade en ny fullträff. Laget som nådde hela vägen fram var Nederländerna som i den 81:a minuten kunde sätta 3-1 genom Denzel Dumfries som stod helt fri bakom ryggen på hela USA. Dröm-målet sänkte amerikanernas dröm om ett avancemang, trots att de in i det sista visade på försök till anfall.

För Nederländerna väntar nu vinnaren mellan Argentina och Australien i kvartsfinal på fredag i nästa vecka, samtidigt som USA dessvärre får packa väskan och resa hem från Qatar.

Fakta: Nederländerna-USA 3-1

Mål:
1-0 Memphid Depay (10′)
2-0 Daley Blind (45+1)
2-1 Haji Wright (76′)
3-1 Denzel Dumfries (81′)

Gula kort:
Teun Koopmeiners, Nederländerna
Frenkie de Jong, Nederländerna

Nederländernas startelva:
Noppert – Timber, van Dijk, Aké (ut 90+3) – Dumfries, de Roon (ut 46′), de Jong, Blind – Klaassen (ut 46′) – Gakpo (ut 90+3′), Depay (ut 82′)

Inhopp: Teun Koopmeiners (46′), Steve Bergvijn (46′), Xavi Simons (82′), Matthijs de Ligt (90+3), Wout Weghorst (90+3′)

USA:s startelva:
Turner – Dest (ut 75′), Zimmerman, Ream, Robinson (ut 90+2) – Adams, Musah, McKennie (ut 67′) – Weah (ut 67′), Ferreira (ut 46′), Pulisic

Inhopp: Giovanni Reyna (46′), Brenden Aaronson (67′), Haji Wright (67′), DeAndré Yeldin (75′), Jordan Morris (90+2)

Domare: Wilton Sampaio (Brasilien), Bruno Boschilia (Brasilien), Bruno Pires (Brasilien) och Andrés Matonte (Uruguay)


Atletico Madrid - Borussia Dortmund