Foto: Wikimedia

I somras följde hela 1,12 miljarder människor VM-matcherna i Frankrike. Intresset var rekordstort och engagemanget för damfotbollen fortsätter att växa. Nu kan vi svenskar få uppleva ett världsmästerskap på nära håll inom en snar framtid.

I samband med att dam-VM gick mot sitt slut i juli meddelade Fifa att antalet deltagande VM-lag kommer att utökas till kommande mästerskap. Den tidigare siffran på 24 deltagande lag kommer att omvandlas till 32 vid VM 2023. Detta ska bland annat ha föranletts av det enormt lyckade mästerskapet 2019.

Det här beslutet var bidragande till att fler länder, däribland Belgien, valde att ansöka om att få agera arrangörsland för mästerskapet. Just Belgien blev det tionde landet att skicka in en sådan ansökan och aldrig någonsin har intresset kring ett arrangörskap varit så stort. 

Snart kan Sverige agera arrangör

Tidigt i år meddelade sex nationer sitt gemensamma intresse för att arrangera VM 2027. Det handlade om Sverige, Norge, Danmark, Island, Finland och Färöarna, som tillsammans hade planerat och skissat på en genomförbar idé om ett mästerskap på Norden. 

– De nordiska ordförandena tog ett initiativ tillsammans för att utforska möjligheten att ansöka om EM för herrar 2024. Vi kom fram till att det inte var möjligt och började då analysera vilka andra kommande prestigefyllda mästerskap som kunde vara aktuella. Då såg vi möjligheten med VM för damer 2027 och det är otroligt kul att vi nu kan sända den här signalen, att flera av de här länderna som verkligen var pionjärer inom damfotbollen tittar på möjligheterna för att arrangera ett VM tillsammans, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet i ett pressmeddelande.

Nu verkar intresset intensifieras från Sveriges sida och de har, tillsammans med de nordiska länderna, nu tagit ett stort steg i rätt riktning – mot en ansökan. Ett möte mellan representanter från de sex nationerna och det Nordiska rådet ägde rum i slutet av oktober. De förstnämnda ska ha fått god respons.

– De sade att det ska mynna ut i ett uttalande och att man ska formulera ett brev till samtliga nordiska länders samarbetsministrar om att man officiellt ska stötta det här projektet. Det var en milstolpe i arbetet i förstudien, säger Göran Havik, projektledare för internationella evenemang på Svenska fotbollförbundet, till TT.

Goda chanser – men vägen är lång

Vidare gör Havik gällande (för TT) att ett politiskt stöd blir fundamentalt i frågan om ett eventuellt mästerskap på nordisk mark. Utan det menar han att frågan är död.

– Väldigt viktigt. Att ha en förankring politiskt är helt avgörande för om vi ska kunna gå vidare eller inte. Skulle vi inte få politiskt stöd då är frågan död. Men det känns precis tvärt om, här kan vi nog få en knuff i ryggen framåt.

Som tidigare nämnt hade årets mästerskap en stor betydelse för damfotbollen och dess utveckling. Den saken ska ha poängterats under mötet mellan parterna. Goda aspekter menar projektledaren, Havik, också ska vara att de nordiska nationerna föregår med ett gott exempel gällande kvinnans ställning och damfotbollen, i jämförelse med andra platser på jorden. Ett hinder kan vara att faktumet att det är sex nationer som ansöker – och att det kan bli väldigt utspritt.

Arbetet är fortfarande i begynnelsen och det är en lång process som kommer att fortlöpa. Ett definitivt besked lär dröja ett tag till. Men nu fortsätter representanterna från de olika nationerna sitt samarbete och sin planering. Nästa steg blir att avhandla eventuella spelplatser/städer.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid