Foto: Bildbyrån

Att damernas världsmästerskap i fotboll fick rekordstor bevakning i år är ingen nyhet. Men när FIFA släppte sin rapport ifrån mästerskapet visade det sig att man passerade sina målsiffror med råge.

Hela 1,12 miljarder människor följde på något vis matcherna som spelades i Frankrike, vilket är en enorm ökning jämfört med när mästerskapet arrangerades i Kanada 2015. Att passera en miljard tittare är även det en stor milstolpe, vilket nu skett för första gången på damsidan.

– Att vi nådde målet på en miljard visar damfotbollens attraktionskraft. Det visar också att om vi sänder fotboll av världsklass kommer människor alltid att vilja titta, oavsett om män eller kvinnor spelar, säger Fifas president Gianni Infantino i samband med publiceringen av rapporten.

Tittar man på snittet för hur stor följarskara varje VM-match hade så mer än dubblerades siffran jämfört med förra mästerskapet. På samma sätt dubblerades siffran för antalet timmar av bevakning från mästerskapet, samt antalet personer som såg mer än ett par minuter av tv-sändningarna.

Den mest sedda matchen blev ganska självklart finalen mellan USA och Nederländerna, som hela 260 miljoner följde. Bland svenskarna var semifinalen mot just Nederländerna den mest sedda matchen. Matchen i sig blev även den sjätte mest bevakade matchen över lag under turneringen, med 33 miljoner personer som följde mötet i realtid.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här