Foto: Bildbyrån

FIFA meddelade under gårdagen att samtliga landslag som ska delta med ett fotbollslag i Olympiska Spelen får ta med sig en trupp på 22 spelare, istället för de tidigare angivna 18. Detta innebär att de fyra spelare som Peter Gerhardsson tog ut som reserver; Zecira Musovic, Julia Roddar, Anna Anvegård och Rebecka Blomqvist, nu kommer att ingå i den ordinarie truppen.

Trots att truppantalet utökas, får man endast anmäla 18 spelare till varje match som spelas. Resterande del av truppen får följa mötet ifrån läktaren och kan inte plockas in vid byten. De nya reglerna välkomnas av det svenska fotbollsförbundet.

– Det känns naturligtvis bra att IOK har tagit det här beslutet till slut. Vi i Sverige har tillsammans med andra nationer lagt ner ett aktivt och hårt jobb i frågan och det känns väldigt bra att det gett resultat på det sätt vi önskat, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors i ett pressmeddelande på Svenska Fotbollsförbundets hemsida.

Det internationella fotbollsförbundet understryker dock att detta undantag endast gäller för den stundande turneringen i Japan och inte för kommande mästerskap framöver. På ett liknande sätt valde UEFA att utöka årets EM-trupper från 23 till 26 spelare, för att ha ett utrymme ifall spelare skulle insjukna.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här