Med storstjärnan Cristiano Ronaldo på bänken så hade Portugal lekstuga mot Schweiz i VMs sista åttondelsfinal. Segersiffrorna skrevs till hela 6-1. Det var Ronaldos ersättare Gonçalo Ramos som gjorde störst avtryck med sitt hattrick i sin första landskamp från start, men även den rutinerade mittbacken Pepe skrev in sig i målprotokollet och historieböckerna.

Det var när Pepe nickade in 2-0 till Portugal efter 33 minuter som den 39-årige mittbacken blev historisk. Pepe som fyller 40 år i februari blev i och med sitt mål den äldsta spelaren att göra mål i ett VM-slutspel.

Den spelaren som hade rekordet innan som den äldsta målskytt i ett VM-slutspel var svenske Gunnar Gren som var 37 år och 236 dagar när han gjorde mål mot västtyskland i semifinal VM-1958. Ett rekord som nu den 39-årige portugisen Pepe slagit efter 64 år.

Men Pepes mål gör honom dock inte till den äldsta målskyttet i VM, detta rekord innehar fortsatt Roger Milla från VM-1994 när han vid 42-års ålder gjorde mål för sitt Kamerun mot Ryssland. Målet från Milla var dock i gruppspelet, vilket gör att Pepe är den äldsta spelaren som gjort mål i ett VM-slutspel. Samt att hans mål placerar honom på andraplats över äldsta VM-spelare som gjort mål totalt sett över hela turneringen.

Portugals seger med 6-1 mot Schweiz innebär att Portugal avancerade till kvartsfinal mot Marocko, kan Pepe slå sitt egna rekord i den matchen?