Bruno Fernandes blev tvåmålsskytt när Portugal blev klara för åttondelsfinal i VM 2022. Detta efter seger mot Uruguay med 2-0.

Måndagens sista möte blev den sista matchen i gruppomgång två när Uruguay och Portugal drabbades samman i Lusail. Portugal skulle säkra en plats i åttondelsfinalerna med en seger medan Uruguay var i behov av tre poäng efter sitt kryss i premiären mot Sydkorea. Förutsättningar som gjorde stormötet än mer spännande på förhand.

Två skickliga och kontrollerande lag inledde matchen med just stor kontroll. Portugiserna hade något bättre kontroll i sitt bollinnehav och var tålmodiga i sin uppbyggnad. Uruguay å sin sida ville sätta försvarsspelet tidigt och blev lite längre i sitt anfallsspel där man ville nå anfallsduon Edinson Cavani och Darwin Nunez i ett tidigt skede. Skärpan hos duon var stundtals lite låg vilket gjorde att Portugal ofta kunde vinna tillbaka boll tidigt.

Den första rejäla målchansen kom efter dryga halvtimmen. Uruguays centrala mittfältare Rodrigo Bentancur tråcklade sig igenom de portugisiska försvararna på egen hand och hamnade i ett avslutsläge där han försökte lirka bollen emellan benen på Diogo Costa i Portugals mål som dock kunde rädda. Uruguay piggnade till under den sista kvarten i halvleken och hittade ett par hyfsat farliga kontringslägen.

Portugal och i synnerhet vänsterbacken Nuno Mendes fick en tung smäll innan halvtidvsilan. PSG-backen tvingades utgå på grund av en skada och lämnade planen i tårar samtidigt som han ersattes av Raphael Guerreiro. Den första halvleken slutade mållöst efter en något händelselös halvlek där Uruguay skapade den farligaste chansen mot ett Portugal med lite mer boll.

Andra halvlek

Den andra halvleken började likt den första, ganska tillknäppt. Portugal hade ett hyfsat farligt läge genom Joao Felix i en kontring men inte mycket mer än så inledningsvis. Till slut kom dock det första målet i matchen när storstjärnan Cristiano Ronaldo höll sig framme för Portugal. Bruno Fernandes slog ett inlägg som Ronaldo såg ut att nickskarva in till 1-0 för Portugal. Detta efter 55 spelade minuter. Frågan är om Cristiano Ronaldo egentligen var sist på bollen eller om Bruno Fernandes inspel gick rätt in i mål, målet tilldelades åtminstone Ronaldo till en början men FIFA meddelade sedan att Fernandes fick målet.

Uruguay gjorde en del förändringar i jakten på en kvittering. Maxi Gomez och Luis Suarez byttes in bland flera och skulle vara med under anstormningen under de sista 20 minuterna. Uruguay fick ett par farliga lägen med kvarten kvar av ordinarie matchtid via just Luis Suarez men också via en annan inhoppare: Giorgian de Arrascaeta.

Uruguay fick en kalldusch i jakten på en kvittering när domaren pekade på straffpunkten efter en VAR-granskning. Bollen tog på José Gimenez hand när han var på väg att stödja sig med densamma men den iranska domaren valde ändå att döma straff, detta trots att Jonas Eriksson i SVT:s studio ansåg att det inte skulle vara straff. Bruno Fernandes peggade upp bollen från elva meter och sköt in bollen till 2-0, Fernandes andra mål i matchen alltså.

Portugal kunde till slut vinna med just 2-0 och bärgade inte bara sin andra raka seger utan även en plats i åttondelsfinalerna. I nästa omgång väntar Sydkorea för Portugal. För Uruguay är läget aningen mer prekärt med endast en poäng i gruppen. I sista omgången väntar Ghana för Uruguay där seger krävs, något som kan räcka för åttondelsfinal.


Borussia Dortmund - Real Madrid