Att leda ett lag genom ett Världsmästerskap sätter stor press på förbundskaptenen och om det blir ett oväntat tidigt uttåg brukar denne ofta bli utpekad som anledningen till det hela. En som tar på sig skulden för sitt lags VM-exit är Mexikos Gerardo ”Tata” Martino.

Mexiko må ha vunnit sin gruppspelsavslutning mot Saudiarabien, men 2-1 på tavlan räckte ändå inte för att ta igen försprånget i målskillnad som Polen hade. Det Centralamerikanska laget slutade därmed trea i grupp C och snuvades på en slutspelsplats. Detta är första gången sedan 1978 som laget åker ut i detta tidiga skede av mästerskapet. Utifrån preliminära siffror intar laget turneringens nittondeplats, vilket är den sämsta någonsin.

– Jag är den som är ytterst ansvarig för den här fruktansvärda besvikelsen och frustrationen som vi står här med. Som den person som står vid rodret gör det mig ledsen och jag tar fullt ansvar för det här fiaskot, säger Martino enligt Tipsbladet.

Nu står det även klart att detta var den sista matchen under Tatas ledning för landslaget. Under lagets presskonferens efter matchen bekräftade han att hans kontrakt som förbundskapten avslutas vid årsskiftet.

På hemmaplan sågas lagets svaga insats i media. ”Det här gör Gerardo Martinos era till den mest katastrofala de senaste åren”, skriver bland annat tidningen Records Armando Melgar enligt Fotbollskanalen.

Mexikos största framgångar i VM är kvartsfinal vilket de nådde 1970 och 1986 – båda gångerna på hemmaplan. Då nationen arrangerar VM 2026 tillsammans med USA och Kanada får laget istället hoppas på nya framgångar om fyra år.