Foto: Bildbyrån

Det svenska damlandslaget har deltagit i samtliga OS sedan damernas turnering infördes 1996. Den senaste turneringen blev den mest framgångsrika för svensk del, men nedan går vi igenom samtliga turneringar och dess resultat.

Atlanta, 1996

Första gången som fotboll för damlandslag var en gren i de Olympiska Spelen var 1996. Då fanns det blågula landslaget med för att representera Sverige. Åtta nationer deltog och Sverige var en av dessa åtta. De hamnade i samma grupp som USA, Kina och Danmark. Sverige hamnade på en tredjeplats i gruppen efter två inledande förluster och till sist en seger mot grannlandet i sydväst. Vinnare av OS 1996 blev till sist USA. Kina kom tvåa och Norge knep bronset. Sverige åkte alltså ut i gruppspelet i sitt första OS. Sverige gjorde tre mål i OS. Mot USA blev det ett självmål. Mot Danmark gjorde Malin Swedberg två mål och Lena Videkull ett.

Gruppspelsmatcherna:

Sverige – Kina 0-2
Sverige – USA 1-2
Sverige – Danmark 3-1

Sydney, 2000

Sverige kvalificerade sig för OS i Sydney 2000, för andra gången i historien alltså. Precis som i Atlanta så deltog åtta nationer. Sverige fick denna gång ställas mot värdnationen Australien, Brasilien och Tyskland. En svår grupp för svenskorna. Återigen så slutade den svenska OS-resan i gruppspelet. Sverige lyckades med att knipa en poäng efter oavgjort mot Australien, men föll i mötena med Brasilien och Tyskland och hamnade trea i sin grupp. Vinnare av OS 2000 blev Norge som besegrade USA i finalen.

Gruppspelsmatcherna:

Sverige – Brasilien 0-2
Sverige – Australien 1-1
Sverige – Tyskland 0-1

Aten, 2004

När de Olympiska Spelen spelades i Grekland 2004 så nådde Sverige för första gången ett slutspel i OS. Landslaget lyckades med att nå en fjärdeplats i turneringen efter att ha förlorat bronsmatchen mot Tyskland. Detta var första året som tio lag var med i turneringen spritt över tre grupper. Sveriges grupp innehöll tre lag medan värdnationen Greklands grupp innehöll fyra lag. Även grupp B innehöll tre lag. Sverige vann sin grupp över Nigeria och Japan och avancerade till kvartsfinal. Där slog man ut Australien innan Brasilien blev för tuffa i semifinalen. Bronsmatchen förlorades som sagt mot Tyskland och Sverige fick nöja sig med en historisk fjärdeplats.

Gruppspelsmatcherna:

Sverige – Japan 0-1
Sverige – Nigeria 2-1

Kvartsfinalen:

Sverige – Australien 2-1

Semifinalen: 

Sverige – Brasilien 0-1

Bronsmatchen:

Sverige – Tyskland 0-1

Peking, 2008

Sverige lyckades med att kvalificera sig till OS för fjärde gången i ordningen när det spelades i Kina och huvudstaden Peking. Sverige lyckades även denna gång med bedriften att avancera från gruppspelet, där dock Tyskland besegrade Sverige i kvartsfinalen till slut efter förlängning. 2008 var första gången som tolv lag introducerades till ett OS, där det spelades tre grupper om fyra lag. Slutliga vinnare blev USA. Sverige åkte alltså ut i kvartsfinal.

Gruppspelsmatcherna:

Sverige – Kina 1-2
Sverige – Argentina 1-0
Sverige – Kanada 2-1

Kvartsfinalen:

Sverige – Tyskland 0-2 efter förlängning

London, 2012

När OS spelades i England 2012 så vann Sverige sin grupp. Med Sydafrika, Japan och Kanada som gruppmotståndare avancerade landslaget till kvartsfinal som gruppetta. Där ställdes man mot ett tufft Frankrike och förlorade. OS-drömmen var över efter det som sett så bra ut under gruppspelet. Föga förvånande så vann USA denna gång också efter seger mot Japan i finalen.

Gruppspelsmatcherna:

Sverige – Sydafrika 4-1
Sverige – Japan 0-0
Sverige – Kanada 2-2

Kvartsfinalen:

Sverige – Frankrike 1-2

Rio de Janeiro, 2016

Detta är Sveriges hittills bästa OS genom tiderna på fotbollssidan. Sverige lyckades med att knipa ett silver i Brasilien 2016 efter att man slog ut värdnationen i semifinalen. Gruppspelet var egentligen ingen höjdare för svensk del. Man gick vidare till kvartsfinal som en av de bästa grupptreorna. I kvartsfinalen besegrades storfavoriten USA på straffar. I semifinalen besegrades även Brasilien på straffar innan Sverige förlorade den stora finalen mot Tyskland med 1-2. Men en mycket stark turnering för Sverige som fick med sig en OS-medalj från Rio.

Gruppspelsmatcherna:

Sverige – Sydafrika 1-0
Sverige – Brasilien 1-5
Sverige – Kina 0-0

Kvartsfinalen:

Sverige – USA 5-4 efter straffar

Semifinalen:

Sverige – Brasilien 4-3 efter straffar

Finalen:

Sverige – Tyskland 1-2

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid