Att ta sig långt i fotbolls VM är självklart en stor prestation för ett fotbollslandslag. Men det är även ett sätt att dra in pengar till det nationella fotbollsförbundet. 

Sammanlagt har FIFA lagt undan 440 miljoner dollar som fördelas mellan de 32 landslagen utifrån deras prestation i mästerskapet. Denna summa kan jämföras med de 400 miljoner som delades ut under VM 2018. Dessutom har varje lag fått ett bidrag på 1,5 miljoner dollar redan innan turneringen startat för att lagen ska kunna förbereda sig inför turneringen på bästa sätt. Dessa pengar kan då ha nyttjats till hotellbokningar och flygresor till föreliggande träningsmatcher och själva mästerskapet.

Pengarna delas ut utifrån lagens slutplacering i mästerskapet. Detta kan jämföras med EM 2020 där lagen dessutom fick en viss summa för varje vinst och oavgjord match under gruppspelet. Italien som vann hela mästerskapet och även alla sina gruppspelsmatcher lämnade turneringen med 34 miljoner Euro.

Som minst lämnar lagen Qatar med 9 miljoner dollar på kontot, samtidigt som de lag som ännu är kvar i turneringen kan se fram emot minst den dubbla summan. Lagen som åker ut i helgens kvartsfinaler belönas med 17 miljoner dollar vardera samtidigt som prissumman sedan ökar rejält för de fyra som går till semifinal.

Hur stor del av denna tumma som slutligen hamnar i spelarnas fickor skiljer sig åt mellan lagen. Till exempel hade Polen tidigare gått ut med att deras spelare skulle få en stor summa vardera då laget gjort en mycket bra turnering, men har nu dragit tillbaka detta på grund av inflationen i landet.

LISTA: Så mycket pengar får lagen för VM 2022

VM-guld: 42 miljoner dollar
VM-silver: 30 miljoner dollar
VM-brons: 27 miljoner dollar
Fjärde plats 25 miljoner dollar

Lagen som åker ut i kvartsfinal: 17 miljoner dollar
Lagen som åkte ut i åttondelsfinal: 13 miljoner dollar
Lagen som åkte ut i gruppspelet: 9 miljoner dollar


Borussia Dortmund - Real Madrid