Brasilien kommer att spela kvartsfinal mot Kroatien på fredag. Detta står klart efter en storseger mot Sydkorea med 4-1 i åttondelsfinalen efter fyra brasilianska mål redan i den första halvleken. Vinicius Junior, Richarlison, Neymar och Lucas Paqueta blev brasilianska målskyttar i matchen.

Måndagskvällen bjöd på den sjätte åttondelsfinalen i VM när förhandsfavoriterna Brasilien ställdes mot Sydkorea. Brasilien hade inför matchen fått ett fint besked där Neymar var tillbaka i den brasilianska startelvan efter att ha varit skada i de två sista gruppspelsmatcherna. Förutsättningarna inför matchen var som så att vinnaren skulle få ställas mot Kroatien i VM-kvartsfinal på fredag.

Det dröjde bara sex minuter innan ett offensivt Brasilien kunde spräcka målnollan. Ett fint anfall, som inkluderade flera spelare, avslutades slutligen av Real Madrid-stjärnan Vinicius Junior som stod helt ensam vid den bortre delen av straffområdet och kunde lätta in 1-0 för favoriterna. Fyra minuter senare, alltså i den tionde minuten, fälldes Richarlison i Sydkoreas straffområde och den franska domaren pekade på straffpunkten. Neymar, som alltså missade två matcher i gruppspelet, stegade upp från elva meter och gjorde inga misstag när han lurade den sydkoreanska målvakten Kim och rullade dit 2-0 för Brasilien. Drömstart för brasilianarna medan Sydkorea fick rena rama mardömsinledningen på åttondelsfinalen.

Sydkoreas första farlighet kom efter en kvart där Hee-chan Hwang drog till med ett hårt skot utifrån som den brasilianska målvakten Allisson fick sträcka ut på och rädda. Sydkorea skulle dock få se sig överkörda i den första halvleken. En fin upprullning från Brasilien i den 28:e matchminuten avslutades av Richarlison som med sitt tredje mål i detta VM gav ”brassarna” 3-0.

Som om förödmjukelsen inte var nog för Sydkorea så kom ännu ett brasilianskt mål med tio minuter kvar av första halvlek. Ännu ett fint anfall avslutades med ett fantastiskt chipp-inlägg från Vinicius Junior som mittfältaren Lucas Paqueta slog på volley till 4-0, ett resultat som stod sig till halvtidsvilan.

Andra halvlek

Andra halvlek började i ett rasande tempo. Först skapade Brasilien ett läge för 5-0 via Raphinha men utan resultat, i anfallet därpå fick Sydkoreas storstjärna Heung-min Son chansen att reducera men hindrades av Allisson.

Brasilien fortsatte att skapa en del chanser med sin frejdiga offensiv och det kändes farligt nästan varje gång Sydkorea bjöd på lite ytor. Sydkorea stack upp ett par gånger och tvingade Brasiliens målvakt Allisson till ett par fina räddningar.

Sydkorea fick in en reducering med kvarten kvar att spela. Inhopparen Seung-ho Paik stod för ett fint drömmål när han bombade dit 4-1 med ett långskott. Ett fint mål för att putsa till siffrorna en aning i matchen.

Några byten gjordes i andra halvlek där Brasiliens förbundskapten Tite bytte in 39-årige Dani Alves bland andra, högerbacken som i och med sin landskamp blev näst meste landslagsspelare i Brasilien tillsammans med Roberto Carlos (med 20-talet landskamper bakom ledaren Cafú). Målvakten Allisson byttes också ut till förmån för 34-årige ersättaren Weverton.

Den andra halvleken var något avslagen, åtminstone i jämförelse med den sprudlande första halvleken. Sydkoreas chanser att vända fyrmålsunderläget var inte speciellt stora. Även om sydkoreanerna gjorde ett tappert försök och skapade en del målchanser i andra halvlek så var det aldrig nära någon spänning eller slutforcering.

Måndagens andra och sista åttondelsfinal slutade 4-1 till Brasilien efter en strålande första halvlek från förhandsfavoriterna. Brasilien kommer nu att ställas mot Kroatien i åttondelsfinal på fredagen den 9 december med avspark 16:00.

Så startade Brasilien

Allisson (ut ’80)

Eder Militao (ut ’63), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo (ut ’72)

Casemiro, Lucas Paqueta

Raphinha, Neymar (ut ’80), Vinicius Junior (ut ’72)

Richarlison

Inhoppare:
Dani Alves (’63), Gabriel Martinelli (’72), Bremer (’72), Weverton (’80), Rodrygo (’80).

Så startade Sydkorea

Seung-Gyu Kim

Moon-hwan Kim, Min-jae Kim, Young-gwon Kim, Jin-su Kim (ut ’46)

In-beom Hwang (ut ’65), Woo-young Jung (ut ’46), Jae-sung Lee (ut ’74)

Hee-chan Hwang, Gue-sung Cho (ut ’80), Heung-min Son

Inhoppare:
Chui Hong (’46), Jun-ho Son (’46), Seung-ho Paik (’65), Kang-in Lee (’74), Ui-jo Hwang (’80).


Borussia Dortmund - Real Madrid