Kanada är utslaget ur VM och kan inte ta sig till åttondelsfinal. Detta står klart efter att Kroatien besegrade kanadensarna med 4-1 efter två mål av Andrej Kramaric bland annat.

Under söndagen spelade Kroatien och Kanada en spännande match i Grupp F. Kanada stod för en väldigt fin insats mot Belgien i premiären, en match som slutade i en snöplig förlust. Kroatien spelade i sin tur oavgjort mot Marocko.

Matchen och Kanada i synnerhet fick en rejäl drömstart. Bara en minut in i matchen gav Alphonso Davies sitt Kanada ledningen till 0-1. Davies nådde ett inlägg med pannan och nickade in ledningsmålet för Kanada, detta för att revanschera sig från straffmissen i premiären. Kanada har visat sig vara nivåer högre i sitt spel än vad många anat och överraskade verkligen Kroatien direkt i matchen. Alphonso Davies blev historisk som den första kanadensiska målskytten i ett VM.

Kroatien åt sig in i matchen efter chockstarten. Kroaternas tre centrala mittfältare hade lite lättare att manövrera Kanadas två och via de ytorna skapade kroaterna lite anfallsförsök. Efter 25 minuter hade Kroatien en boll i mål när Andrej Kramaric sprang sig fri och rullade in bollen, kroaten var dock offside och målet dömdes bort.

Kroatien och Kramaric skulle dock få jubla på riktigt till slut. Efter en stark kroatisk period tunnelpassade Ivan Perisic fram en pass till just nämnde Kramaric som avslutade med vänsterfoten till 1-1. Välförtjänt kvitteringsmål för Kroatien efter en stark uppryckning i halvleken. Kroatien var inte heller nöjda med 1-1. Kroaterna fortsatte spela fantastisk fotboll och bara ett par minuter innan halvtidsvilan kom 2-1 genom forwarden Marko Livaja. Kroaterna vände matchen under första halvlek alltså från underläge till ledning in till halvtid.

Andra halvlek

Den andra halvleken började i ett högt tempo där både Kanada och Kroatien skapade ett par varsina målchanser under de inledande tio minuterna. Kanada hade två skott utifrån som var farliga medan Kroatien skapade en målchans på nära håll som Milan Borjan fick rädda i det kanadensiska målet.

Kroatien skulle utöka sin ledning efter 70 spelade minuter och än en gång kom ett mål från Andrej Kramaric fötter. Ivan Perisic slog ett inlägg från vänster som Kramaric sög ner med en fin touch för att sedan skjuta in 3-1 för sitt Kroatien. Tvåmålsskytten blev utbytt tätt därpå.

Kroaterna kontrollerade händelserna efter det utökande ledningsmålet. Kroatiens stabilitet tog bort den riktiga spänningen i matchen då Kanada hade svårt att skapa några chanser för att hitta någon reducering.

Istället kom ytterligare ett mål för Kroatien efter ett kanadensiskt slarv i de bakre leden. Miroslav Orsic och Lovro Majer kom fria med Kanadas målvakt och den förstnämnda passade till Majer som kunde skjuta in 4-1 för Kroatien, något som blev slutresultatet.

I och med segern är Kroatien uppe på fyra poäng i gruppen tillsammans med Marocko. Belgien har tre poäng i Grupp F medan Kanada har noll. Kanada har därmed ingen möjlighet att avancera till åttondelsfinal längre inför den sista omgången mot Marocko. Belgien och Kroatien möts i den sista omgången i en drabbning som kan bli avgörande för vilka som tar sig vidare till åttondelsfinal.