Foto: Bildbyrån

Ett nykomponerat Sverige kunde besegra Nya Zeeland med 2-0 efter mål av Anna Anvegård och Madelene Janogy. I och med segern avancerar Sverige till kvartsfinal som gruppetta.

Under tisdagsförmiddagen spelade Sverige sin sista gruppspelsmatch i OS för den här gången. Sverige hade möjlighet att säkra sin tredje seger och därmed gruppsegern i Grupp G när man ställdes mot Nya Zeeland.

Det var ett helt nytt Sverige som vi fick se utforma en startelva i Japan. Endast tre spelare från tidigare startelvor i turneringen fick starta, annars var det idel nya spelare i Peter Gerhardssons elva.

Sverige började lite skakigt under matchen, man hade svårt att komma ur Nya Zeelands press och det tog ett tag innan det nykomponerade laget kunde hitta rätt i sin kemi sinsemellan. Men trots den halvdana starten så var det Sverige som tog ledningen tidigt in i matchen. Olivia Schough slog en hörna från vänster inskruvad mot det Nya Zeeländska målet. Där fanns Anna Anvegård som på ett modigt sätt hoppade och vann duellen mot både försvarare och målvakt för att knoppa dit 1-0 för Sverige.

Målet gav Sverige självförtroende och under resten av den första halvleken så var Sverige dominant. Olivia Schough hade stundtals lekstuga på sin vänsterkant och många andra spelare klev fram. Sverige gjorde 2-0 i den 30:e matchminuten efter att supertalangen Hanna Bennison slog in ett perfekt inlägg till Madelene Janogy som nickade 2-0 för Sverige. Två nickmål för Sverige i den första halvleken gav en ledning med 2-0 in till halvtidspaus.

I den andra halvleken valde Sverige att byta lite spelare, både för att vila vissa spelare men också för att få in fräscha. Man hade full kontroll på handlingarna men skapade inga speciellt farliga chanser under den första halvtimmen av den andra halvleken. Nya Zeeland å sin sida visade ingen desperation för att hitta en väg till att vända matchen.

Den sista kvarten spelades av på ett bra sätt av Sverige. Nya Zeeland kom inte till några farliga chanser utan det svenska laget hade fortsatt kontroll över vad som skedde på planen. Man vann till slut med 2-0 efter en stabil insats från ett nytt ihopsatt svenskt landslag.

I och med vinsten är nu Sverige gruppsegrare i Grupp G efter tre raka trepoängare. I och med sin placering som gruppetta kommer man nu att ställas mot trean från Grupp E eller F. Det avgörs senare under dagen. Det som är klart är att Sverige spelar sin kvartsfinal på fredagen den 30 juli med matchstart 12:00.

Så startade Sverige:

Jennifer Falk

Julia Roddar, Emma Kullberg, Magdalena Eriksson (ut ’46), Jonna Andersson (ut ’46)

Filippa Angeldahl (ut ’71), Madelene Janogy, Hanna Bennison

Rebecka Blomqvist, Anna Anvegård (ut ’85), Olivia Schough (ut ’64)

Inhoppare: Nathalie Björn (’46), Amanda Ilestedt (’46), Lina Hurtig (’64), Caroline Seger (’71), Kosovare Asllani (’85)


Borussia Dortmund - Real Madrid