Cody Gakpo gav Nederländerna ledningen till 1-0 i den 84:e matchminuten mot Senegal i en tillknäppt tillställning. Sedan gick Nederländerna upp till 2-0 för att ta en fin premiärseger i VM mot senegaleserna. 

Måndagskvällens första match spelades emellan Senegal och Nederländerna. De sistnämnda var någorlunda favoriter i matchen efter fina resultat under året och kanske framför allt då Senegal saknar sin storstjärna Sadio Mané under VM. Senegaleserna kan dock stoltsera med ett starkt lag i VM, något man visade under premiärdagen.

I första halvlek förde Nederländerna matchen på sitt sätt med stort bollinnehav. Frenkie de Jong hade en bra kontringschans till 1-0 för de orangea men annars spelade Senegal ett effektivt och kompakt försvarsspel. Den första halvleken var ganska fartfylld med några fina sekvenser och speltempot höjdes från tidigare VM-matcher under dagen och gårdagen. Den inledande halvleken blev dock mållös.

I andra halvlek sänktes tempot en aning och Senegal fortsatte att kontrollera matchen på sitt sätt med ett bra försvarsspel och med kontringar i fokus. Senegal hade dessutom ett par fina målchanser. Senegal, som tappade stjärnan Mané inför turneringen alltså, kan ha drabbats av ännu ett skadebekymmer. Ankaret på mittfältet, Cheikhou Kouyaté, fick bäras ut på bår med en befarad skada med 20 minuter kvar. Något som kan oroa för Senegal i framtiden av turneringen.

Den höga intensiteten från första halvlek sänktes lite i den andra halvleken som sagt. Spelarna på planen tröttades ut en aning och kvaliteten i passningsspelet avtog, inte minst från Nederländerna.

Dödläget i matchen bröts med sex minuter kvar av ordinarie matchtid. På ett inlägg från vänster dök den offensiva mittfältaren Cody Gakpo upp och nådde högst med huvudet och nickade in 1-0 för Nederländerna. Senegal pressade direkt på för en kvittering med ett fint skott utifrån men landslagsdebutanten Andries Noppert sträckte ut och räddade sitt Nederländerna.

Domarteamet lade till åtta minuters tilläggstid i matchen, och Senegal fick ”gott” om tid på sig att hitta en kvittering. Ett par instick bakom Nederländernas backlinje och ett par inlägg resulterade dock inte i något kvitteringsmål för Senegal. Istället kunde Nederländerna punktera matchen och utöka till 2-0 genom firma Memphis Depay och Davy Klaasen där den sistnämnda avslutade kontringen.

Nederländerna tog en fin och viktig skalp i Grupp A i en seger som satt hårt inne mot ett hårt jobbande Senegal. Nästa match för de båda lagen är fredagen den 25 november när Ecuador väntar för Nederländerna och värdnationen Qatar väntar för Senegal.


Borussia Dortmund - Real Madrid