Iran segrade mot Wales med 2-0 i fredagens första match. Iranierna avgjorde matchen i matchminut 98 (!) med ett segermål från Roozbeh Chesmi innan Ramin Rezaeian fastställde slutresultatet.

Under fredagsförmiddagen ställdes Wales och Iran mot varandra i Grupp B. De båda lagen kom in till matchen med olika förutsättningar. Iran kom från en förlust mot England (2-6) i förra omgången medan Wales spelade 1-1 mot USA.

Iran såg ut att få en drömstart i matchen efter en blixtrande kontring. I klapp-klapp-spelet blev det dock möjligen pass för mycket när målskytten Ali Gholizadeh hann springa offside och efter närmare VAR-granskning kunde domarteamet döma bort ledningsmålet. Fortfarande 0-0 efter dryga kvarten spelad.

Förutom det tidigt bortdömda målet så var den första halvleken relativt chansfattig. Iran kändes som det farligaste laget stundtals med forwardsduon Sardar Azmoun och Mehdi Taremi tampandes med de walesiska försvararna. Den första halvleken slutade mållös till 0-0.

Andra halvlek

Iran var nära att ta ledningen tidigt i andra halvlek. Fem minuter in i halvleken fick stjärnan Sardar Azmoun, till vardags i Bayer Leverkusen, två fina lägen som resulterade i dubbla stolpträffar. Efter chanserna fortsatte Iran i samma ordning att faktiskt vara bättre i matchen. Wales var lite långa emellan sina lagdelar och Iran kunde stundtals utnyttja detta med att hitta in till ytor centralt.

Iran fortsatte skapa chanser i matchen. Med drygt 20 minuter sköt Saeid Ezatollahi ett långskott som Wales målvakt Wayne Hennessey behövde sträcka ut på för att rädda. Iran var verkligen det lag som pressade på för ett ledningsmål i matchen medan Wales sin vana trogen fokuserade på försvarsspelet.

Wales stack dock upp en aning under de sista tio minuterna och Ben Davies hade ett farligt skott på mål som den iranska målvakten Hosseini räddade. Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid uppstod en uppmärksammad situation där Wales målvakt Wayne Hennessey kom sent in i en situation med en frispringande Mehdi Taremi utanför straffområdet. Iran-spelaren fick en hård smäll mot huvudet av Hennesseys knä och den walesiska målvakten fick ett rött kort. Wales tvingades därmed byta målvakt och dessutom spela med en man mindre under resten av matchen.

Iran fick chansen i lite över tio minuter i numerärt överläge. Iranierna hade någon farlighet men Wales spelade smart och effektivt när man fick tiden att gå under tilläggstiden framför allt. Men i den allra sista tilläggsminuten kom till slut ett iranskt avgörande när Roozbeh Chesmi pressade in 1-0 med ett långskott och skapade otroliga scener på arenan. Ett helt makalöst mål i den åttonde (!) tilläggsminuten gav till slut Iran segern. Medan Wales pressade på för en kvittering så kom även den slutgiltiga punkteringen när Irans Ramin Rezaeian chippade in 2-0 efter en fin kontring.

Iran vann den ovärderliga matchen med 2-0 och kliver upp på tre poäng i Grupp B med en match kvar att spela mot USA. Wales ska i sin tur möta England i den sista omgången av Grupp B.


Borussia Dortmund - Real Madrid