Tyskland åkte på en tung förlust mot Japan i VM-premiären. Japanerna vände matchen i andra halvlek till 1-2 efter mål från inhopparna Doan och Asano.

En av förhandsfavoriterna till att nå VM-finalen den 18 december, Tyskland, spelade sin VM-premiär under onsdagen. För motståndet stod ett tufft motstånd i form av Japan. Tyskland visade stor skicklighet i speluppbyggnaden inledningsvis i matchen och skapade lite farligheter trots en ganska hög japansk press. Desto mer den första halvleken gick, desto mer tog Tyskland över.

Efter 33 minuter satte Ilkay Gündogan dit 1-0 på straff för Tyskland, detta efter att David Raum blivit nedriven i straffområdet av den japanska målvakten. City-mittfältaren gjorde inga misstag när han sköt straffen mitt i mål för att ge sitt Tyskland ledningen.

Tyskarna ägde det mesta, och hade skapat några farligheter dessförinnan. Med bara minuter kvar av halvleken kom ett nytt tyskt mål från Kai Havertz. Efter närmare VAR-granskning stod det dock tydligt att Havertz var offside i sekvensen och domaren dömde därmed bort målet. Ångvälten Tyskland trummade på i första halvlek men hade bara med sig 1-0 in till de sista 45.

Andra halvlek

I den andra halvleken fortsatte Tyskland med att kontrollera matchen. Dryga kvarten in i halvleken fick målskytten Gündogan en farlig möjlighet när han sköt bollen i stolpen i hopp om att utöka den tyska ledningen. Matchen öppnade sig en aning och Japan stack upp ett par gånger för att skapa lite halvchanser via Asano, Mitoma och Ito i de främre leden.

Tyskland fick några superchanser med 20 minuter kvar av matchen. Serge Gnabry var inblandad i det mesta offensivt för Tyskland och fick ett par chanser. Japans målvakt Shuichi Gonda stod för några fina räddningar och höll helt klart kvar Japan i matchen. Även Manuel Neuer i det tyska målet sattes på prov. Neuer skulle också få kapitulera till slut.

Japan blev alltmer offensivt balanserade i jakten på en kvittering och hittade dit. Ett fint anfall från vänster avslutades av Ritsu Doan som gjorde sitt första VM-mål för Japan till 1-1. Japan med en kvittering alltså, för att lite smått chocka de favorittippade tyskarna.

Tyskland bytte in lite färskt blod efter den japanska kvitteringen och det var tydligt att förbundskapten Hansi Flick ville se en positiv reaktion från sitt lag, med en offensiv forcering för ett nytt ledningsmål. Istället blev Tyskland chockat på nytt.

En långboll från japansk planhalva dök ner hos den så aktive Takuma Asano. Den tidigare Arsenal-spelaren stod för en fin aktion när han tog ner bollen på ett fantastiskt sätt, tryckte undan Nico Schlotterbeck och dunkade upp bollen i nättaket till 1-2. Ett klassmål från Asano, som skakade om Tyskland rejält.

Tyskland hade sju minuter av ordinarie matchtid på sig att vända och ytterligare sju tilläggsminuter. Men de tyska bjässarna lyckades inte hitta en kvittering mot de blå samurajerna. Japan tog en ovärderlig premiärseger till 1-2 efter en fantastisk vändning i andra halvlek. Tyskland, som stod för ett VM-fiasko 2018, har inte börjat turneringen på det sätt man hoppats på.

I Grupp E återfinns Spanien och Costa Rica som ställs mot varandra ikväll med avspark 20:00 i SVT:s kanaler.


Borussia Dortmund - Real Madrid