Foto: Bildbyrån

I de olympiska sommarspelen är fotbollen en gren som funnits med sedan över 100 år tillbaka. Det svenska herrlandslaget har deltagit vid 10 upplagor av turneringen och här plockat hem ett guld och två brons. För att kvalificera sig till turneringen gäller det att man placerar sig tillräckligt bra i det europeiska U21-mästerskapet som spelas året innan och nästa sommar kan det svenska laget ha möjligheten till just detta.

Dock kan det bli så att man trots kvalificering inte kommer att resa till Japan för att delta vid turneringen 2020. När mästerskapet skedde i Rio här senast hade Sverige kvalificerat sig för första gången på 24 år och förväntningarna var stora. Dock blev det mycket svårt att få ihop ett lag då turneringen inte spelades på så kallade FIFA-datum och klubblagen på så sätt inte behövde släppa spelare till landslaget. Drygt 50 tillfrågade spelare tvingades tacka nej till Håkan Ericsons förfrågan och en stor chans i fotbollskarriären. Istället för ett lag med stjärnor skickade Sverige ett lag som inte alls höll samma nivå som övriga landslag och man slutade därefter sist i sin grupp.

För att undvika ett upprepande av 2016 års fiasko bestämde Svenska fotbollsförbundet och Sveriges olympiska kommitté att man inte kommer att skicka ett lag till OS om turneringen inte hålls vid FIFA-datum. Hur det blir med den saken skall enligt Sportbladet bli klart i slutet av 2018 och Svenska landslaget kan då inför nästa sommars turnering meddela om man är med och gör upp om en OS-plats eller ej.

Sofie Hansson


Atletico Madrid - Borussia Dortmund