Foto: Bildbyrån

Sverige är klart för OS-final efter att man besegrade Australien med 1-0. Fridolina Rolfö blev matchens enda målskytt efter sitt mål tidigt i den andra halvleken.

Under måndagen spelade Sverige OS-semifinal mot Australien. Inför matchen stod det klart att segraren skulle få ställas mot skrällaget Kanada i OS-final medan förloraren skulle få möta USA i bronsmatch.

Den första halvleken var till en början en match där lagen kände en del på varandra till en början. Australien ägde lite mer boll men utan att skapa några farligheter. Den första rejält farliga chansen kom från svenska fötter. Fridolina Rolfö tog bollen efter drygt 20 minuter och sköt ett stenhårt skott i ribban, vilket var nära att ge Sverige ledningen.

Australien hade sedan en farlig frispark fem minuter innan halvtidspaus, men Sveriges målvakt Hedvig Lindahl kunde parera frisparken från Australiens Alanna Kennedy.

Men den första halvleken blev mållös och relativt chansfattig. 0-0 i OS-semifinalen efter 45 spelade minuter.

Sverige fick en drömstart i den andra halvleken. Efter bara 30 sekunder drog Filippa Angeldahl på ett skott som styrdes via en australiensisk försvarare som ställde målvakten. Australiens målvakt lyckades dock boxa bort bollen men på returen fanns både Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö där den sistnämnda var den som skickade in 1-0 för Sverige. En perfekt start för det svenska laget, som var pressat i den första halvleken.

Svenskorna ägde sedan betydligt mer boll än under den första halvleken och fick tydligt mer självförtroende av det tidiga ledningsmålet. Men Australien var inte ofarligt. Stjärnan Sam Kerr var först på ett par bollar i straffområdet och skapade viss oro i den svenska backlinjen.

Sverige fick ställa in sig på mer försvarsspel mot de sista 20 minuterna. Australien fick flera fasta situationer och skapade några farliga chanser via det medan svenskorna hade svårt att etablera något eget spel med boll.

Slutminuterna blev en nagelbitare när Australien pressade på och slog in en drös med inlägg mot det svenska straffområdet för att skapa tryck. De svenska mittbackarna nickade dock bort det mesta. I matchens 93:e minut fick Sverige ett drömläge att punktera matchen efter en soloräd från målskytten Rolfö som serverade Stina Blackstenius men som tyvärr inte kunde sätta dit 2-0. Lina Hurtig sprang sig sedan fri och fick med sig ett australiensiskt kort innan matchens slut.

Sverige stod emot pressen och är klara för OS-final för andra gången i rad. Sverige besegrar Australien med 1-0 och ställs mot Kanada i OS-finalen på fredag med matchstart 04:00. Sverige har därmed säkrat en medalj i OS då man som sämst kan få silver.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl

Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson

Filippa Angeldahl (ut ’73), Kosovare Asllani, Caroline Seger

Sofia Jakobsson (ut ’90), Stina Blackstenius (ut ’90), Fridolina Rolfö

Inhoppare: Hanna Bennison (’73), Jonna Andersson (’90), Lina Hurtig (’90)


Luton Town - Burnley