Foto: Bildbyrån

Sverige är klara för semifinal mot Australien i OS. Detta efter att man besegrade värdnationen Japan med 3-1. Magdalena Eriksson, Stina Blackstenius och Kosovare Asllani blev Sveriges målskyttar i segern.

Sverige spelade under fredagen kvartsfinal mot Japan på Saitama Stadion. Sverige har imponerat stort under gruppspelet och var favoriter inför matchen.

Landslaget fick också en rejäl drömstart mot värdnationen. En av snackisarna inför var att Sverige skulle utnyttja sin längd på fasta situationer. Och det var också efter en hörna som målet kom. Hörnan i sig resulterade inte i mål men i efterspelet så stannade Magdalena Eriksson kvar i straffområdet. Fridolina Rolfö tog sig förbi sin försvarare och slog in ett perfekt inlägg på Erikssons panna som innebar 1-0 för Sverige efter endast sju spelade minuter.

Den japanska kvitteringen kom sedan efter 23 minuter när Japan gjorde 1-1 efter ett fint anfall. Ett inlägg från höger serverade Mina Tanaka som kunde raka in 1-1 och Japan var ifatt.

Sverige hade stora problem med att få tag i bollen under den första halvleken när Japan trillade boll på ett fint sätt, vilket skapade lite momentum för just Japan. Strax efter målet så fick Japan straff efter att Amanda Ilestedt såg ut att riva ner en japansk spelare i straffområdet. Efter närmare VAR-granskning så valde dock den mexikanske domaren att inte döma straff då repriserna visade att japanskan förstärkte situationen och det var fortfarande 1-1 på måltavlan.

Trots en svensk drömstart så var Japan det bästa laget under den första halvleken. Japan ägde mycket boll och tvingade Sverige till att spela ett längre spel, som sällan mynnade ut i något. Oavgjort efter 45 minuter spelade.

Den andra halvleken började som den första slutade. Japan skakade Sverige genom att skapa lite chanser och tryck mot Sveriges mål. Men från i stort sett ingenting så kom ett svenskt ledningsmål. Sveriges stora målskytt Stina Blackstenius bröt in från vänsterkanten och sköt in 2-1 för Sverige efter en period med japansk dominans. Målet var Blackstenius fjärde för turneringen.

Efter 65 minuter så fick Sverige straff, sin första i turneringen efter att bollen träffat en japansk hand i straffområdet. Kosovare Asllani klev fram från elva meter för att ta den svenska straffen. Storstjärnan var iskylan själv när hon placerade bollen läckert i det högra hörnet, i det motsatta hörnet dit målvakten kastade sig. 3-1 för Sverige med 25 minuter kvar av den ordinarie matchtiden.

Efter att Sverige utökade sin ledning så spelade man av matchen på ett bra sätt. Man höll Japan på utsidan, och spelade ett stabilt försvarsspel men utan att riskera något framåt. Kosovare Asllani och Stina Blackstenius mål i den andra halvleken blev matchavgörande för Sverige, som nu är klara för semifinal i OS.

I semifinalen väntar nu Australien, som skrällde mot Storbritannien i sin kvartsfinal. Sverige besegrade Tony Gustavssons Australien i gruppspelet med 4-2 men semifinalen blir en annan match. Semifinalen mot Australien spelas på måndagen den 2 augusti med matchstart 13:00.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl

Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson

Filippa Angeldahl (ut ’62), Kosovare Asllani (ut ’89), Caroline Seger

Sofia Jakobsson (ut ’89), Stina Blackstenius (ut ’74), Fridolina Rolfö (ut ’74)

Inhoppare: Hanna Bennison (’62), Olivia Schough (’74), Lina Hurtig (’74), Madelene Janogy (’89), Jonna Andersson (’89)