Sydkorea och Portugal är klara för åttondelsfinal i VM efter sydkoreansk seger mot portugiserna med 1-2. Hwang Hee-Chan blev matchhjälte för Sydkorea i den 91:a matchminuten. Sydkoreas fler gjorda mål i gruppen tog dem förbi Uruguay i Grupp H.

Ett åttondelsfinalklart Portugal tog emot Sydkorea i den sista omgången av Grupp H. Sydkoreanerna behövde vinna för att kunna nå åttondelsfinal, detta samtidigt som Ghana och Uruguay helst skulle spela oavgjort parallellt eller om Uruguay ”bara” skulle vinna med ett eller två mål.

Portugal fick en drömstart på matchen. Redan efter fem minuter tog portugiserna ledningen genom Ricardo Horta. Braga-spelaren var en av flera nya spelare in i den portugisiska elvan efter det säkrade avancemanget i senaste omgången.

Efter 27 spelade minuter hittade dock Sydkorea en kvittering på det tidiga ledningsmålet från Portugal. Efter en slagen hörna från vänster var Kim Yuong-gwon påpasslig när han sköt dit 1-1 för Sydkorea. 

Det oavgjorda resultatet till 1-1 stod sig in till halvtidsvilan. Parallellt hade Uruguay ledningen mot Ghana (2-0) vilket gjorde att Portugal i samma stund inte behövde oroa sig alltför mycket gällande förstaplatsen i gruppen. Ghananerna var nämligen de enda som kunde hota portugiserna om densamma.

Matchen stod 1-1 nästan hela andra halvlek. Sydkorea fick sex minuters tilläggstid på sig för att hitta ett ledningsmål. Något som också skulle komma. Minuten in i tilläggstiden kontrade Sydkorea. Storstjärnan Heung min-Son spelade fram till Hwang Hee-Chan som sköt dit 1-2 för Sydkorea i den 91:a matchminuten. Med detta mål knep Sydkorea andraplatsen i gruppen för stunden och satte press på Uruguay. Med ett mål till för Uruguay i matchen mot Ghana skulle dock Uruguay vara vidare.

Sydkorea gjorde sitt när man stoppade en portugisisk kvittering i slutet och vann med 1-2. En imponerande seger för sydkoreanerna som i denna stund bara kunde blicka mot Uruguay-Ghana för att hoppas slippa ett nytt uruguayanskt mål.

Men Uruguay, med storstjärnor som Luis Suarez, Darwin Nunez och Giorgian Da Arrascaeta utbytta kunde inte hitta ytterligare ett mål mot Ghana. Istället stod det klart att Sydkorea följer med Portugal till åttondelsfinalerna.

Sydkorea tar andraplatsen i gruppen på lika många poäng som Uruguay och på samma målskillnad. Sydkoreas fyra gjorda mål i gruppen jämfört med Uruguays två säkrar Sydkoreas åttondelsfinalplats. Portugal och Sydkorea kommer att möta grupptvåan respektive gruppettan från Grupp G, något som avgörs ikväll.

Sluttabell Grupp H

  1. Portugal, 6p (+2)
  2. Sydkorea, 4p (0)
  3. Uruguay, 4p (0)
  4. Ghana, 3p (-2)

Borussia Dortmund - Real Madrid