England har fått en perfekt start på VM i Qatar. Engelsmännen besegrade Iran i premiären med 6-2 efter dubbla mål från Bukayo Saka bland annat.

Under måndagen spelades den andra matchen i herrarnas fotbolls-VM när England och Iran spelade sina respektive VM-premiärer i Qatar. England var på förhand stora favoriter mot ett hårt jobbande Iran, med några fina spetsspelare.

Iran fick bekymmer tidigt i matchen, men inte på grund av ett engelskt mål. Irans så erfarna målvakt Alireza Beiranvand tvingades lämna planen efter 20 minuter efter att ha fått en smäll i ansiktet (mot näsan). Målvakten försökte återkomma till spel men ersattes till slut av Seyed Hosseini.

Inledningen av första halvlek präglades i mångt och mycket just av skadan. England ägde en del boll utan att för den delen skapa allt för många farliga målchanser. Den första riktigt farliga engelska målchansen kom efter en halvtimme när Harry Maguire nådde högst på en hörna och nickade i ribban. Till slut skulle dock Englands bollinnehav bära frukt. Vänsterbacken Luke Shaw kom runt på kanten och slog ett perfekt inlägg in till 19-årige Jude Bellingham som i sin tur nickade in 1-0 för England. Detta efter 35 spelade minuter.

Efter 40 minuter på tavlan kom två nya mål för England. En hörna från vänster nickades ner av Harry Maguire till lagkamraten Bukayo Saka som bombade in 2-0 på halvvolley. Bara minuten senare kom trean när Harry Kane spelade in ett inlägg till en framrusande Raheem Sterling som bara stötte in 3-0 på volley. Domaren lade på 14 minuter (!) på tilläggstiden vilket gjorde att målen inte kom precis innan halvtidspaus.

Den första halvleken slutade 3-0 till England efter att Iran till en början såg ut att kontrollera den engelska anstormningen till fullo, innan tre bollar ramlade in i nät bakom den nyinbytte målvakten. Fördel England till halvtidspaus.

Andra halvlek

Iran gjorde tre byten under halvtidsvilan och kom lite högre upp i sina utgångspositioner i andra halvlek. Iran höll undan i dryga kvarten innan nästa engelska mål kom. Efter en svag målvaktsutspark ställde England om och Bukayo Saka kunde till slut sätta dit 4-0 för England och göra sitt andra mål i matchen.

Iran skulle dock få in en fin reducering tätt efter Sakas utökande ledningsmål. Porto-stjärnan Mehdi Taremi avslutade ett fint anfall till 4-1 och gav Iran ett litet hopp, och om inte annat turneringens första VM-mål för Iran.

Det lilla hoppet för Iran släcktes ganska snabbt. Efter 71 minuter rullade den nyligen inhoppande Marcus Rashford in 5-1 för England och sänkte det iranska hoppet helt. England skulle hinna med ett sista mål tio minuter innan slutsignalen till 6-1. Callum Wilson kom i ett bra läge men passade helt osjälviskt till Jack Grealish som rullade in sexan för engelsmännen.

Iran skulle faktiskt få in ännu en reducering i matchens absolut sista minut. Efter en tilltrasslad hörnsituation pekade domaren på straffpunkten och gav Mehdi Taremi chansen att göra sitt andra mål för dagen från elva meter till 6-2. Bra start för storstjärnan i turneringen även om laget hade en tuff dag på jobbet.

Matchen slutade alltså 6-2 efter en överkörning från England. Nästa match för de båda lagen är på fredag när England ställs mot USA och Iran ställs mot Wales.

Målskyttar

England:
Bukayo Saka 2, Raheem Sterling, Jude Bellingham, Marcus Rashford, Jack Grealish.

Iran:
Mehdi Taremi 2