Foto: Pixabay

I helgen spelades Afrikanska mästerskapen U23. Turneringen fungerar som ett kval för de Olympiska Sommarspelen och därmed står det alltså klart att tre nya landslag är klara för spel i kommande års cupspel. Egypten, Elfenbenskusten och Sydafrika är landslagen som tagit steget.

Nästa år spelas de Olympiska Sommarspelen i Japan. Och inför de Afrikanska mästerskapen (U23) var sex landslag klara för spel till sommarens mästerskap. Från Europa var det Frankrike, Rumänien, Spanien och Tyskland, efter att de stått för fina prestationer under U21-EM 2019. Vinnaren av det Oceanska mästerskapet blev Nya Zeeland och de tog därmed den kontinentens plats i de olympiska sommarspelen.

Nu är tre nya landslag klara. Egypten, Elfenbenskusten och Sydafrika skrivs in som de tre afrikanska landslagen i turneringen,. Detta avgjordes under det Afrikanska U23-mästerskapet, som var tänkt att äga rum i Zambia men sedan flyttades till Egypten, där de nämnda landslagen hamnade på pallplats. Just hemmanationen tog sig sedermera hela vägen till final, där de besegrade Elfenbenskusten med 2-1, efter att matchen gått till förlängning. Det innebar därmed att de vann sitt första mästerskap någonsin. Tidigare ställdes Sydafrika å sin sida mot Ghana i matchen om tredjeplatsen. Matchen gick nämligen hela vägen till förlängning och slutade sedan 2-2. De förstnämnda drog därefter det längsta strået under den dramatiska straffläggningen och vann med 6-5.

Japans herrlandslag är automatiskt kvalificerade, i och med att de agerar värdnation. Fler kvalificeringsspel är dock att vänta.

Detta är de kommande kvalspelen:

Asiatiska mästerskapet (U23) 2020 – 8 januari – 26 januari
Sydamerikansk kvalturnering (U23) 2020 – 15 januari – 2 februari
Nord- och centralamerikansk kvalturnering (U23) 2020 – Spelas mellan 20 mars – 1 april

I OS 2020 ska de äldsta spelarna vara födda den 1 januari 1997. Däremot får varje landslag kalla tre äldre spelare.

De Olympiska Sommarspelen, som liras vart fjärde år, drar igång den 23 juli och pågår ända fram till den 8 augusti.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid