Ecuadors lagkapten Enner Valencia förstörde Qatars premiärfest av VM 2022. Forwarden blev tvåmålsskytt när Ecuador vann VM-premiären med 0-2.

Under söndagskvällen sparkades fotbolls-VM 2022 igång i Qatar. Hemmanationen ställdes i VM-premiären mot Ecuador med avspark 17:00 svensk tid. Ett av de mest kontroversiella världsmästerskapen (på förhand) är därmed igångsparkat.

Hemmanationen Qatar såg ut att få en mardrömsstart på äventyret rent sportsligt också. Efter bara tre minuter utnyttjade Ecuador en fast situation och nickade in 0-1 genom stjärnan Enner Valencia. Efter en lång VAR-granskning valde dock domarteamet att blåsa av målet för offside och qatarierna klarade sig undan den gången.

Bara tolv minuter efter Ecuadors bortdömda mål uppstod en straffsituation. Nyss nämnde Valencia sprang sig fri och fälldes av Qatars målvakt i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Och denna gång kunde inte VAR döma bort lagkaptenens mål. Valencia var extremt kylig när han rullade in 0-1 för Ecuador, ett mål som stod sig.

I generella drag var Ecuador tämligen överlägsna under den första halvtimmen och hade mycket boll och skapade press på Qatar. Efter just 30 minuter kom även nästa mål från Ecuador och Enner Valencia. Lagkaptenen nådde högst på ett fint inlägg och nickade in 0-2 och skapade en fantastisk start för sig själv och sitt land.

Klasskillnaden var uppenbar i första halvlek där Ecuador var längder bättre än värdnationen Qatar under de första 45 minuterna. Ett imponerande Ecuador gick in i halvtidspaus med 0-2 i hand.

Andra halvlek

Den andra halvleken var något mer händelsefattig. Ecuador såg väldigt bekväma ut i att försvara sin ledning, något man gjorde framgångsrikt. Qatar fick lite mer tid med boll men hade svårigheter att skapa något med den. Efter 25 minuter gick det inte att konstatera några alltför avgörande händelser i matchen.

De sista 20 minuterna var också relativt händelselösa. Qatars inbytte forward Muntari var ”nära” med ett volleyskott över med några minuter kvar av ordinarie matchtid men i övrigt hade Ecuador kontroll på matchen. Ecuador stod till sist som segrare till 0-2 i VM-premiären och värdnationen Qatar åkte på en tung premiärförlust. Enner Valencia gjorde Ecuadors båda mål men linkade också av planen med ett lindat knä, även om lagkaptenen inte såg ut att ha drabbats av någon allvarligare skada.

Imorgon väntar Nederländerna mot Senegal i Grupp A. Grupp B startar också imorgon med England mot Iran samt USA mot Wales.


Borussia Dortmund - Real Madrid