Kanada pressade Belgien in i det sista i sin första VM-match på 36 år. Belgien vann till slut med 1-0 efter mål av Michy Batshuayi. Kanada missade en straff i början av matchen, vilket blev kostsamt.

Under onsdagskvällen spelade Belgien och Kanada en spännande drabbning i Grupp F. Världstvåan på FIFA-rankingen, Belgien, stod som favoriter inför mötet med kanadensarna. Kanada gör sitt andra världsmästerskap i historien efter att man deltog i Mexiko 1986.

Kanada såg också ut att kunna få en drömstart. Efter en närmare VAR-granskning dömde domaren straff efter en handssituation, detta efter bara tio spelade minuter. Yannick Carrasco tog med handen i det belgiska straffområdet och Kanada fick chans att överraska belgarna direkt. Kanada, som aldrig någonsin gjort mål i VM-sammanhang, fick dock inte den drömstart man önskade. Storstjärnan Alphonso Davies kunde inte förvalta straffen utan fick se Thibaut Courtois rädda densamma.

Kanada var det lag som inledde bäst med en härlig frenesi och med ett par skapade målchanser förutom straffen. Belgien såg något störda ut av den höga kanadensiska pressen. Även om Belgien stack upp stundtals och hade ett par halvfarliga kontringar så var det Kanada som satte an tonen i matchen med frejdighet framåt och snabb återerövring av boll.

Trots att Kanada ägde stora delar av första halvlek så tog Belgien ledningen. En fin långboll från Toby Alderweireld nådde forwarden Michy Batshuayi som satte dit 1-0 för Belgien. En rejäl kalldusch för Kanada som varit bra hela halvleken och pressat favoriterna.

Andra halvlek

Belgien gjorde några förändringar i halvtid på bytesfronten. Trots att belgarna låg i förarsätet lär inte förbundskapten Roberto Martinez varit allt för nöjd med den första halvleken. Kanada kom ut på ett bra sätt även i andra halvlek och satte fart direkt. Den lilla spetsen saknades dock för Kanada. Laget kom till många fina chanser men saknade avslutsförmågan när det väl kom till kritan.

Kanada var väldigt offensivt balanserat efter att ha flyttat upp Alphonso Davies högre upp i banan och genom att byta in den tunga forwarden Cyle Larin. Det öppnade upp en del ytor för Belgien att kontra på och det blev farligt ett par gånger.

Tempot sänktes en aning under de sista 20 minuterna, där de kanadensiska spelarna blev något tröttare. Belgien såg trygga ut i att kontrollera sin ettmålsledning med ett relativt lågt försvar. Nyss nämnde Larin hade en farlig nick på mål med tio minuter kvar av ordinarie matchtiden, men Thibaut Courtois kunde rädda Belgien även den gången.

Nej, det ville sig inte för Kanada. Kanadensarna överraskade nog många med en frejdig offensiv hela matchen men man saknade det lilla extra i slutändan, effektiviteten var alldeles för låg. Alphonso Davies straffmiss i första halvlek blev också kostsam.

Belgien tog en fin premiärseger och toppar Grupp F efter en omgång då Marocko och Kroatien spelade oavgjort under dagen. I nästa omgång väntar Marocko för belgisk del medan Kanada ställs mot Kroatien.


Borussia Dortmund - Real Madrid