Uruguay vann mot Ghana med 2-0 i Grupp H. Trots detta är både Uruguay och Ghana utslagna ur VM i Qatar då Sydkorea skrällvann mot Portugal med 1-2 parallellt. Sydkorea gjorde fler mål än Uruguay i denna grupp och är vidare i och med detta. Se sluttabell längst ned.

Under fredagseftermiddagen sparkades en spännande drabbning igång i Grupp H när Uruguay och Ghana drabbades samman. De båda lagen hade goda chanser på åttondelsfinalspel bakom redan klara Portugal. Denna match sågs som den direkt avgörande matchen om att få spela åttondelsfinal då Portugal var stora favoriter i sitt möte med Sydkorea, en match som spelades parallellt.

Efter en kvart i matchen blev det en VAR-situation. Den uruguayanska målvakten Sergio Rochet kastade sig fram och fällde Mohammed Kudus i straffområdet och slutligen pekade den tyska domaren på straffpunkten för att tilldöma Ghana en straff. Från elva meter steg lagkaptenen André Ayew fram men målvakten Rochet fick revanschera sig och rädda straffen. Ayews straff får anses vara mycket svag och den fick nog många ghananer att mardrömslikt tänka tillbaka på Asamoah Gyans straffmiss mot just Uruguay i VM 2010, för de som minns.

Bara minuter efter straffmissen var Uruguay nära att ta ledningen i matchen. Liverpool-anfallaren Darwin Núñez var nära ett mål men Ghanas mittback Mohammed Salisu rensade precis innan bollen närmade sig mållinjen. Ett par minuter efter Núñez möjlighet kom dock ett mål från Uruguay. Luis Suarez fintade sin ghananska back och sköt mot mål. Den ghananska målvakten släppte en retur som Giorgian De Arrascaeta var påpasslig och först på. 1-0 till Uruguay efter 25 spelade minuter. I detta läge var Uruguay uppe på andraplats i gruppen och Ghana nere som trea.

Uruguay utökade sin ledning tätt inpå första målet och än en gång var det Luis Suarez och Giorgian De Arrascaeta som var inblandade. Den förstnämnda spelade fram till den sistnämnda som drog till med ett volleymål efter 30 minuter. De Arrascaetas andra mål i matchen. Uruguay gick in i halvtidsvilan med 2-0 i handen.

Andra halvlek

Uruguay fick någon straffsituation i början på andra halvlek men annars var det i stora drag Ghana som jagade en reducering mer än något annat. Uruguay var nog hyfsat bekväma i att leda med två bollar och samtidigt hoppas på att Portugal skulle hålla ifrån mot Sydkorea (1-1 i halvtid). Med uruguayansk ledning mot Ghana behövde dock inte Portugal jaga något ledningsmål på grund av en säkrad förstaplats i gruppen såvida inte Ghana skulle vinna. Uruguay skulle dock möjligen behöva säkra upp med något ytterligare mål då Sydkorea hade ett mål bättre målskillnad än Uruguay inför matchen och fler gjorda mål. Seger för Sydkorea mot Portugal skulle tvinga Uruguay till att göra fler mål än två mot Ghana. Detta samtidigt som Ghana naturligtvis sökte minst ett oavgjort resultat för att inte släppa förbi Uruguay eller Sydkorea.

Båda lagen gjorde offensiva byten. Med tio minuter kvar fick Ghana en farlig möjlighet när Mohammed Kudus sköt ett fint vänsterskott som Sergio Rochet fick sträcka ut rejält på för att rädda. Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid kom ett dystert besked för Uruguay framför allt. I den parallella matchen tog Sydkorea ledningen till 1-2 mot Portugal, något som definitivt tvingade fram ett nytt uruguayanskt mål för att kunna nå åttondelsfinal. Sydkorea vann matchen mot Portugal och nu riktades allas blickar mot denna aktuella match.

Uruguay fick dryga kvarten på sig att hitta ett ledningsmål till 3-0. Tre av de offensiva storstjärnorna Luis Suarez, Darwin Núñez och Giorgian De Arrascaeta var redan utbytta och de två förstnämnda satt gråtandes på bänken efter beskedet om Sydkoreas seger. Det blev verkligen spridda spjäll i slutet då både Ghana och Uruguay gick för mål och gav varandra stora ytor konstant. Men inget av lagen lyckades göra något mål.

Matchen slutade 2-0 till Uruguay som trots segern är utslaget ur VM tillsammans med Ghana. Portugal och Sydkorea tar sig vidare till åttondelsfinal från Grupp H med sex respektive fyra poäng. Sydkorea och Uruguay har samma poäng och målskillnad men Sydkorea har fler gjorda mål i gruppen (fyra) medan Uruguay står på två.

Sluttabell Grupp H

  1. Portugal, 6p (+2)
  2. Sydkorea, 4p (0)
  3. Uruguay, 4p (0)
  4. Ghana, 3p (-2)