Fotbollsfans och journalister väljer att bojkotta fotbolls-VM 2022 i Qatar. Många påstår att anledningarna till att bojkotta VM är flera. VM-fotboll.se listar några av dessa nedan.

Världens största idrottsevenemang arrangeras detta år av Qatar. Det lilla landet vid den persiska viken är ett av världens rikaste länder. Landet, med endast 10-20 procent inrikesfödda av landets befolkning, är ett av världens mest moderna länder. Men under den fina ytan finns en del politiska svårigheter som har uppenbarats de senaste åren. Journalister och människorättsorganisationer har granskat landet och under de senaste drygt fyra åren har stora delar av världen varit överens: Fotbolls-VM 2022 bör ej spelas i Qatar.

Till årets mästerskap har många fotbollsfans världen över och även journalister valt att bojkotta mästerskapet för att visa sin ståndpunkt, både mot Qatar och mot Internationella Fotbollsförbundet (FIFA). Men varför? VM-fotboll.se har listat några av de viktigaste punkterna i diskussionen om Qatar-VM.

Exemplen nedan är inte de enda, men möjligen de viktigaste och största anledningarna till en potentiell bojkott. Så varför bojkottar så många VM i Qatar 2022?

På grund av brist på mänskliga rättigheter, Qatars relation till FIFA, press- och yttrandefriheten i landet samt situationen för migrantarbetarna i bygget av VM-arenorna.

Mänskliga rättigheter

Just mänskliga rättigheter ses som den kanske största anledningen till den stora anklagan mot Qatar som nation. Qatar är långt ifrån någon demokrati och kan ses som en absolut monarki, där landets emir har den verkställande makten och beslutar om lagstiftningen i landet.

Diskrimineringen av kvinnor och HBTQ+-personer i Qatar är definitiv. Män har helt andra rättigheter i landet än kvinnor. Både män och kvinnor kan få fängelse för sexuellt umgänge utanför ett äktenskap. Fängelsedomen kan vara upp till 7 år, och där drar inte domstolen i stort sett inte någon skiljelinje vid frivilligt sex eller våldtäkt. Det innebär i praktiken att en kvinna kan bli dömd till fängelse i upp till 7 år för att ha blivit våldtagen av en man eftersom risken är stor att utredningen om våldtäkt läggs ner. Erkänner kvinnan att hon har blivit våldtagen så erkänner hon också sex utanför äktenskapet, vilket alltså är olagligt. Mannen släpps från anklagan allt som oftast vid nekande, enligt flera utredningar.

Att vara homosexuell är ett brott i Qatar. Enligt Human Rights Watch finns historier om en handfull personer som torterats och förföljts på grund av sin sexuella läggning, antingen som transsexuell eller homosexuell. Enligt rapporten ska även den qatariska polisen ha sökt vidare i de berördas mobiltelefoner för att hitta nya personer med ”fel” sexuell läggning att fängsla och straffa.

Press- och yttrandefrihet

Den inhemska befolkningen får inte under några omständigheter kritisera den sittande emiren eller den qatariska statsmakten. Man kan även straffas för att citera eller föra vidare andra personers kritik mot regimen. Som journalist riskerar man både böter och fängelse om man sprider ”propaganda” om statsmakten, en skiljelinje som dras av makten själva. Journalistiken i Qatar är väl omfattande av tv-kanaler och tidningar som i grunden har goda relationer med den styrande familjen av landet. Det är inte speciellt enkelt för utländska journalister att göra en rättvis bedömning av landet då öppenheten mot journalister inte är allt för stor. Bara veckan innan VM-starten kördes en dansk journalist iväg av qatariska vakter när danska TV2 skulle göra ett direktsänt inslag.

Relationen till FIFA

FIFA:s sittande president Gianni Infantino är för tillfället bosatt i Qatar, sedan ett år tillbaka. President Infantino var dock inte sittande president när Qatar tilldelades detta VM för tolv år sedan utan då var Sepp Blatter högsta höns hos FIFA. Blatters eftermäle är så där anno 2022 då korruption inom FIFA har kommit upp till ytan, inte minst gällande val av värdländer för Fotbolls-VM. Inför valet av VM-arrangör till VM 2022 stod USA som stora favoriter framför Qatar hos alla oberoende parter. När valet till slut föll på Qatar blev många förvånade till en början innan man började rikta mutanklagelser mot Blatter och FIFA. Idag har bland annat Sunday Times och Bild Zeitung presenterat rapporter om att flera miljoner svenska kronor ska ha tilldelats tjänstemän i FIFA:s exekutiva kommitté och att qatariern Mohammed bin Hammam (tidigare ordförande för Asiatiska Fotbollsförbundet) ska ha varit delaktig i att rigga valet av Qatar som värdnation. Sedan 2014 har FIFA stått under lupp och en stor rensning har gjorts i den exekutiva kommittén. President Blatter har exempelvis bytts ut mot President Infantino.

Den nu sittande presidenten för FIFA – Gianni Infantino – har fått utstå mycket kritik också de senaste åren. Lite på grund av att han sällan tar ställning emot Qatar och för övriga världen. Det finns dessutom konkreta exempel. Många deltagande länder har velat spela i kaptensbindlar med regnbågsflagga och sloganen ”One Love” för att visa sitt stöd för HBTQ+-personer. Något som FIFA inte har godkänt. Timmar före starten av den andra matchdagen i VM meddelade dessutom FIFA att alla spelare (lagkaptener) som spelar i en regnbågsfärgad bindel kommer att straffas med ett gult kort. Belgien fick dessutom byta bortatröjor från sina vita då FIFA inte ansåg det lämpligt att det stod ”LOVE” i regnbågsfärger broderat i nacken på tröjorna.

Vi kan rekommendera en dokumentär om FIFA som kom fram ett par veckor innan VM-starten. ”Sanningen om FIFA: Fotboll, pengar och korruption” finns på Netflix. Dokumentären kan ge en heltäckande bild över hur FIFA har skötts innan Infantinos styre och den kan även ge en lite klarare bild kring relationen till Qatar och detta VM. Och därmed kanske förklara en del av kritiken som riktats mot detta VM och i synnerhet FIFA.

Migrantarbetarna

På tolv år har sju nya VM-arenor byggts. Just det faktum att flera nya arenor behövde byggas var en av anledningarna till den stora skepsisen mot Qatar som värdland för detta mästerskap. De som har fått äran att bygga arenorna är migrantarbetare från andra länder, främst från andra asiatiska länder. De flesta arbetare har offrat mycket pengar för att komma till Qatar med tron om att tjäna ännu mer pengar för att kunna skicka hem till sina respektive familjer. Väl på plats i Qatar har de mötts av arbetsförhållanden som har beskrivits som ”modernt slaveri”. Detta med en låg- eller obefintlig lön, bristande säkerhet och usla boendeförhållanden. Migrantarbetarnas identitetshandlingar (pass) har dessutom beslagtagits i vissa fall, något som har omöjliggört flykt eller hemresa. I slutet av 2021 konstaterade den ansedda tidningen The Guardian att 6500 gästarbetare hade dött sedan Qatar tilldelades VM för tolv år sedan.

Källor: Regeringen.se, Human Rights Watch, Dagens Nyheter

  1. Simon S 2 december, 2022 vid 18:18 - Svara

    Ni i Europa är bara duktiga på att bojkotta och kritisera , varför sa ni inget om Fotbolls VM 2018 när du spelades i en sk ”Diktator” Putin , nej där var ni som hundar och nu Bojkottar ni Ryssland medan ni önskar att slicka Ryssland i röven för att inte attackerar er, nu bojkottar ni Qatar medan Europa skrev ett Avtal med QATAR gällande gas , dubbelmoral och falska folk är ni , lägg ert hat och energi på att attackera er regering för att sänka bensin och elkostnader istället , precis ni vågar inte.

  2. Cleo 28 november, 2022 vid 11:32 - Svara

    Du kanske borde korrekturläsa innan du postar felstavning på Emirens namn.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.