Vi blickar framåt – mot VM 2022

//Vi blickar framåt – mot VM 2022

Vi blickar framåt – mot VM 2022

Foto: Wikimedia

När vi nu är inne på den sista dagen utav årets mästerskap tänkte vi ta en titt på när herrarnas internationella turnering i fotboll återvänder. Detta sker först om fyra år och då är det den asiatiska nationen Qatar som står som värd för det tjugoandra världsmästerskapet i fotboll.

Stora skillnader mot tidigare mästerskap

Turneringen kommer att skilja sig åt ifrån de tidigare upplagorna på ett mycket specifikt sätt. Man kommer nämligen att hålla turneringen under vintern istället för mitt i sommaren som man annars gör. Den stora anledningen till detta är den höga temperaturen som råder i området under sommaren och istället kommer turneringen att spelas från den 21 november till den 18 december.

Även året innan kommer en ytterligare skillnad att märkas av, då Confederations Cup går av stapeln. Turneringen kommer mot traditionen att spelas i en annan nation än den som håller i VM och ännu är det inte klart vem som kommer arrangera 8-nationsturneringen.

Redan under årets mästerskap har nationen gjort insatser för att öka intresset för deras egna upplaga. På sina internationella flygplatser har man byggt upp speciella fan zones, där resenärer kunnat titta på de pågående matcherna tillsammans medans de väntar på sina flyg. Dessutom har man knutit till sig högklassiga flygbolaget Qatar Airways som mästerskapets officiella partner.

Kvalet till VM 2022

Sedan tidigare är det beslutat att antalet kvalplatser för respektive världsdel kommer att vara desamma till VM 2022, vilket innebär att 13 europeiska lag kommer att delta. Det europeiska kvalet till VM 2022 kommer inte att starta förrän hösten 2020, då nästa upplaga av EM är över. Övriga världsdelar kommer även de vänta tills dess med att påbörja sina kvalspel, men redan nu är det bestämt när lottningen inför dessa kommer att ske. Det blir i juli 2020 som vi får veta vilka lag Sverige måste besegra för att ta sig till ett ytterligare världsmästerskap.

Värdnationen är redan nu klar för mästerskapet och detta blir första gången som en värdnation samtidigt gör VM-debut. Qatars landslag i fotboll spelade sin första landskamp på 70-talet och har en kvartsfinal i det asiatiska mästerskapet som bästa merit. Sverige har spelat två landskamper mot Qatar genom åren, där det första mötet slutade 0-0 och den andra blev en svensk 3-2 seger.

Sofie Hansson

Av |2018-09-27T14:27:39+00:00juli 15th, 2018|Fotbolls-VM 2022|0 kommentarer

Om skribenten:

Sportjournalist. Ett mästerskap som fotbolls-VM är någonting som verkligen enar människor på så många olika sätt. Oavsett om man är fotbollsintresserad sedan tidigare eller ej, så är ett mästerskap som detta en folkfest som de flesta är delaktiga i. Detta har jag själv fått erfara i samband med att jag blev skribent här på Vm-fotboll.se. Trots att många delar av fotbollskulturen är helt nya för min del så finner jag en stor glädje i att få skriva kring ämnet som värmer så många människors hjärtan, samtidigt som man får följa lagen på deras vägar mot nya bragder. Om man inte är insatt i mästerskapens historia tycker jag personligen det är mycket intressant att titta tillbaka på tidigare prestationer som spelare och lag har åstadkommit. Därav kommer det en del artiklar inom just detta område ifrån mig. Att följa ett mästerskap så pass intensivt som vi gjort under både VM i Brasilien och Ryssland och nu kommer att göra under framtida turneringar är otroligt roligt, oavsett om man är en fotbollsfantast eller ej.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.