Video: Sc.qa

Vi fortsätter våran titt mot VM 2022 och har nu kommit fram till värdstäderna och arenorna. Totalt kommer åtta arenor att användas, som ligger utspridda i fem olika städer. Huvudstaden i landet kommer ha hela fyra VM-arenor och därmed bli ett naturligt centrum för mästerskapet. Då landet har en väldigt liten yta ligger värdstäderna mycket nära varandra och det blir därmed enkelt för besökare att ta sig mellan de olika arenorna.

I videon ovan kan du se mer utav de olika arenorna och städerna som kommer att användas under mästerskapet.

Doha

Doha ligger på östkusten precis intill Persiska viken och är landets huvudstad med drygt 1,5 miljoner invånare. Staden växer så det knakar och har fått en enorm ökning utav såväl resenärer och invånare under de senaste åren.

Khalifa International Stadium finns sedan tidigare och har utökat sin publikkapacitet inför mästerskapet.

Qatar Foundation Stadium är ännu under uppbyggnad och beräknas stå klart 2021.

Ras Abu Aboud Stadium ska även den byggas upp och kommer byggas med hjälp utav containrar och kommer dessutom kunna plockas ner efter att turneringen är spelad.

Al Thumana Stadium är även den under uppbyggnad och kommer att prydas utav ett vackert mönster som skall liknas med den traditionella huvudbonaden gahfiya som många arabiska män bär.

Lusail

Lusali ligger drygt 15 kilometer ifrån huvudstaden och med den planerade kollektivtrafiken kan man smidigt ta sig hit. Staden är ännu under uppbyggnad och beräknas få en population på 200 000 när står klar.

Lusail Stadium planeras den stora VM-finalen att spelas som en fin avslutning utav mästerskapet. Här kommer även öppningsmatchen att spelas.

Al Khor

Staden Al Khor ligger 60 kilometer norr om huvudstaden och är känd för sitt fiske och dykning. I staden bor drygt 100 000 invånare.

Al Bayt Stadium kommer att byggas inför mästerskapet och liknar utseendemässigt ett arabiskt tält. Precis som tälten kommer arenan kunna plockas isär och sättas upp på andra platser i världen.

Al Wakrah

Staden är en utav de större i Qatar och ligger 15 kilometer söder om huvudstaden. Här bor drygt 150 000 personer och var under flera år på 1800-talet en övergiven stad efter att beduinfamiljen som byggde upp staden flyttade därifrån.

Al Wakrah Stadium som byggs inför turneringen kommer precis som flera andra arenor vara möjlig att plockas isär. Dock kommer själva stommen och hälften utav sittplatserna finnas kvar efter turneringen och då bli ny hemma-arenan åt stadens klubblag.

Al Rayyan

Den enda VM-staden som inte ligger längsmed kusten är Al Rayyan, som har en befolkning på drygt 400 000 invånare. Området ligger mitt ute i öknen och ett fotbolls-VM i denna omgivning är någonting som många kommer vilja uppleva.

Ahmed bin Ali Stadium är en redan befintlig arena, som kommer att byggas ut för att få plats med en betydligt större publik under VM.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid